Birros hjältar - en popräv och punkikon
Punkikonen Stry Terrarie och popräven Olle Ljungström skriver musik till Marcus Birros pjäs "Krig hela tiden".- För mig är de två hjältar. Jag känner mig skithedrad, stolt som fan, säger Marcus Birro.
Dit hör också Olle Ljungström. Marcus diktsamlig "Skjut dom som älskar" är döpt efter en av hans låtar.
För ett par år sedan lärde Marcus känna sin idol Stry. De har samarbetat tidigare, bland annat har Birro läst texter till Strys musik.
- Stry är så jordnära, så otroligt jävla skön att ha att göra med, säger Marcus Birro.
Idén att de två skulle göra musik till "Krig hela tiden" har funnits med länge.
- Men det tog tid innan det blev helt klart. De är rockstjärnor och är svåra att pressa på. De gör vad de själva vill göra.
- Det kommer bli jävligt stort. "Urväder" med gamla Mikael Wiehe-låtar från 80-talet, det är ingenting mot det här. Det är en ny grej, allt, pjäsen, musiken och... fan vi snackar löpsedlar.
<B>+ Vad tillför musiken?</B>
- Väldigt mycket, det ger ytterligare en dimension. Jag har inte skrivit dramatik tidigare och går inte så ofta på teater, så jag ville göra något med mycket trash och musik i. Det är den konstform som jag är mest influerad av.
En månad kvar
En månad återstår till premiären och på tiden ska det musiken hinna bli klar. Därför var Stry Terrarie och Olle Ljungström i Norrköping i tisdags för att se pjäsen för första gången.
Tanken är att Stry ska skriva musik och Ljungström text, men båda jobbar på varsitt håll, i Stockholm och Malmö.
- I och med att vi har lätt att prata och förstå varandra ska det nog fungera att kommunicera ändå. Vi kan sitta i telefon i tre timmar, men nu låter jag som en tonårstjej, säger Olle Ljungström.
Olika språk
Att förstå teaterspråket var däremot svårare.
- Det är som att komma till Danmark, man fattar inte allt, säger Olle och ler. Men så är det väl med alla områden, de har sin egen terminologi. Det behöver man bara gå till en urmakare för att fatta.
- Det kommer upp ord som "gestaltning", som jag inte har någon relation till. De använder andra ord på grejer jag kallar något annat. Så det tar ett tag innan man förstår: "Jaha, du vill ha en glad låt", säger Stry.
<B>+ Att bli tillfrågad av en fri teatergrupp innebär oftast ganska lite ekonomisk ersättning. Varför tackade ni ändå ja?</B>
- Jag får ofta frågor om att ställa upp på välgörenhetskonserter med behjärtansvärda syften. Det är inte alltid så lätt för en man i 40-årsåldern som jag. Det krävs ganska mycket jobb och många andra ska engageras. När jag säger nej är det som jag vore värre än Stalin. När jag tackade ja nu var det för att jag tycke det lät kul. Jag vill gärna samarbeta med Stry, säger Ljungström.
Att det skulle finnas någon fiendskap mellan Ljungströms 80-talsband Reeperbahn och Strys Imperiet förnekar båda.
- Det var journalister som utmåla mig och Thåström som rivaler från varsin sida om stan, men tyckte aldrig illa om varandra, säger Ljungström.
Uppdraget är nu att skriva låtar som ligger i bakgrunden under vissa scener, utan att stanna upp handlingen på musikalvis.
Det innebär att två musiker, som är vana vid att ha fria händer, nu plötsligt får en regissör och ett manus att hålla sig till.
- Det är faktiskt rätt skönt, säger Olle. När jag skrivit krönikor har jag tyckt att det ibland varit jobbigt med alla miljoner ämnen som finns att skriva om. Det kan vara lite skönt med tyglar, eller en ram att förhålla sig till. Det gäller musiken också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!