– Helt plötsligt den 23:e fanns det ingen lön på kontot, och så kommer information först när man ifrågasätter varför. Klart att man blir chockad. Har man semester förväntar man sig att kunna hitta på något, utan att använda sina sparpengar, säger en anställd som vill vara anonym.
– Det är många på jobbet som lever från lön till lön, så de blev oroliga, förtvivlade och ledsna. Dessutom finns inte ledningen på plats utan har åkt till Spanien, säger en annan.
I början av förra veckan tvingades företaget varsla 25 av sina anställda efter fackliga förhandlingar. Efter det återstår endast tio av de tidigare cirka 70 medarbetarna. Några av de som får sluta fick besked på telefon under sin semester.
– Jag tycker det är ett övertramp.
– De har skött det lite osnyggt. Om de varit öppna och kommunicerat hade de här reaktionerna inte skapats.
Andreas Bengtsson, vd på företaget, är också läkare och driver ett antal vårdcentraler i Spanien. Resan till Spanien var planerad sen länge eftersom han behöver täcka upp för en vakant läkartjänst. Vi får kontakt med honom mellan två patienter.
Vad är det som har hänt med företaget?
– Vi växte ju extremt snabbt i och med covid-19 och det stora behov som fanns, men sen har det svängt. Tyvärr är det några kontrakt som vi inte fick till oss i våras och början av sommaren, och när orderingången blir så låg så började likvida medel att saknas.
– Det gör tyvärr att i nuläget måste vi dra ner på personal och att vi blev tvungna att ansöka om en rekonstruktion för att säkra de jobb vi har. Har vi inte ordrar så kan vi inte ha anställda som inte har jobb, det måste finnas en balans, men det är givetvis jättesorgligt.
Det var senast i april som ni expanderade, kunde ni inte se det här komma?
– Då var vi mitt inne i förhandlingar om stora kontrakt, värdet på dem var upp till en kvarts miljard och hade tryggat många arbetstillfällen under flera år. Vi ville kunna etablera en stark produktion där vi också levererade till Europa, nu gick flera av kontrakten till Östeuropa i stället. Det är så det är. I efterhand är det lätt att vara efterklok.
När det gäller kommunikationen med medarbetarna säger Andreas Bengtsson att han i mitten av juli informerade om att det var varsel att vänta.
– Sen blev det tyvärr så att rekonstruktionen blev beviljad just den 23:e och vi blev färdiga med rekonstruktionen den 22:e, det blev svårt att meddela om det innan vi gjort ansökan till tingsrätten.
De anställda omfattas nu av den statliga lönegarantin och kommer att få sin lön utbetald av länsstyrelsen i Stockholm enligt reglerna för rekonstruktion. Enligt Andreas Bengtsson har merparten av personalen fått sin lön under tisdagen och resten kommer att betalas ut under onsdagen.
Att du inte är på plats på företaget under en turbulent tid, ser du att du kunde gjort något annorlunda i fråga om kommunikation?
– Jag förstår att det kan bli frågetecken, men annars hade jag fått lämna patienter i sticket och då hade man kunnat skriva en artikel om det. Man får välja mellan två onda ting där. Sen har vi en arbetsplatsledare på plats och jag har lämnat öppet att man får ringa eller mejla mig när som helst och jag svarar på alla frågor. Vi gör så gott vi kan, men visst, jag förstår att det kan bli frågor på det.