Under måndagen kom beskedet om hur den nya höghastighetsjärnvägen som ska binda samman Stockholm, Göteborg och Malmö ska dras. Norrköping blev en av orterna med station längs spåret.
– Det är väldigt positivt att Sverigeförhandlingen ser att Ostlänken kan fortsätta planeringen enligt nuvarande tidplan. En bekräftelse på att det förberedande arbete som kommunen har gjort sedan projektet startade varit klockrent och en belöning för att våra tjänstemän gjort ett fint jobb, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande till Folkbladet efteråt.
Bland annat träffade kommunenoch Trafikverket i augusti förra året ett avtal angående utvecklingen av infrastrukturen i Norrköping med anledning av bygget. I centrala Norrköping byggs en station för höghastighetståg där alla tåg – oavsett om de stannar eller inte – kommer passera innerstaden. Det innebär att här inte byggs något förbigångsspår.
Men de nya tågen, som har en topphastighet på 320 kilometer i timmen, kommer alltså inte att åka genom Linköping – utan passera utanför.
– En förbifart är en tekniskt dålig och samhällsekonomiskt olönsam lösning. En sådan är vi inte beredda att medfinansiera, så det blir en dyr affär för staten. Vi ser detta som ett förhandlingsutspel, men att slutresultatet kan bli något annat, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) till corren.se.
Lars Stjernkvist:
– Vi bestämde oss tidigt för en lösning som vi visste att staten tyckte var rimlig. Där hade vi en fördel mot Linköping. Men vi vill ju se till att trafiken inom regionen också kommer att få ett lyft.
Vad kan den bansträckningen få för konsekvenser för Norrköping?
– Där kan jag bara spekulera. Det kan möjligen bli en fördel för oss, i alla fall vad beträffar bostadspriser och byggande mitt i stan.
Norrköpings kommun måste också förskottsbetala 137 miljoner till staten. De pengarna betalas tillbaka – om Norrköping uppfyller de krav på nya bostäder som ställs.
– Jag har inga exakta siffror där, men vi planerar att höja takten avsevärt på bostadsbyggandet under Ostlänken, påpekar Stjernkvist.
Den totala prislappen för kommunen?
– Vet vi inte än. Vi ska förhandla om kringinvesteringarna. Men ingenting ser ut att bli dyrare utan i linje med vad vi räknat med, säger Stjernkvist.
Stjernkvist (S) ville säkerställa synen på tidsplanen och ställde därför en fråga till förhandlarna om just det.
– Jag frågade dem om år 2017 fortfarande ligger fast gällande byggstart och de meddelade att så är fallet. Det innebär att vi i Norrköping fortsätter att arbeta utifrån våra tidigare planer.
Med den nya höghastighetsjärnvägen ska resan Stockholm-Norrköping enbart ta 50 minuter.
– 2028 ska vi kunna åka sträckan på den tiden, påminner Lars Stjernkvist.
Du är närmare 70 då. Kommer du att få pensionärsrabatt på de nya tågen?
– Oj, jag vet att våra tjänstemän har koll på det mesta men där får jag nog passa...