Bilskojaren från Norrköping tvingas ersätta kund

Bilskojaren från Norrköping hade som affärsidé att blåsa sina kunder på stora värden. Men nu har notan kommit.

Bilfirman i Norrköping fick slå igen sedan ägaren fällts för grovt bedrägeri.

Bilfirman i Norrköping fick slå igen sedan ägaren fällts för grovt bedrägeri.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2023-02-20 16:30

I Göta hovrätt dömdes Norrköpingsbon till fängelse i ett år och näringsförbud i tre år efter att ha svindlat flera privatpersoner runtom i Sverige. Målsägarna hade kontaktat mannens bilfirma om hjälp med försäljningar.

Bilarna hämtades av personal från bilfirman, omregistrerades och såldes sedan vidare utan att säljaren fick betalt.

Hovrätten slog fast att mannen ska betala sammanlagt 370 000 kronor i skadestånd till tre av bilägarna.

Men ytterligare en målsägare, en kvinna från Skåne, har stämt mannen i ett enskilt tvistemål där hon via sitt ombud yrkade på att Norrköpingsbon skulle fällas för stöld och skadestånd motsvarande 647 837 kronor.

475 000 kronor var enligt kvinnan värdet på bilen, övriga kostnader gällde kränkning och räntekostnader under tiden utan bil.

Men likt fallet i hovrätten döms han för bedrägeri, inte stöld. Skadeståndet skrivs dessutom ned till 236 814 kronor för bilen, samt 46 147 kronor i räntekostnader.

Den åtalade har själv hela tiden förnekat brott. I polisförhör hävdade han att han på uppdrag hämtat bilar samt sålt dem vidare till personer som har hotat honom med anledning av spelskulder. Han ska ha befunnit sig i en nödsituation på grund av att hot om våld riktats mot honom och det funnits fara för hans familjens liv. Han menade även att bedrägerierna inte är att bedöma som grova.

Tingsrätten skriver emellertid i domen att han agerat med likgiltighetsuppsåt och att det inte rört sig om en sådan nödsituation som kan befria honom från ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!