Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Billigast är bäst

Vi svenskar vräker i oss ägg, särskilt under påsken. Ändå är äggkokare en marginell produkt. Testfaktas test av sex äggkokare visar dessutom att de flesta modeller funkar riktigt bra och att biligast är bäst.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrköping2010-03-27 03:00
De flesta äggkokarna på den svenska marknaden fungerar bra. I Testfaktas test av sex olika fabrikat, utfört av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, var det endast en modell som stack ut negativt. Testets näst dyraste, Wilfas 337.01, hade stora problem med löskokta ägg. Samtliga ägg hade genomskinlig vita efter 6,41 minuters program. - Vitan hade över huvud taget inte stelnat, säger Nina Tabrant, ansvarig för testet på SP. Övriga äggkokare hade endast mindre anmärkningar, samtliga relaterade till den medföljande pickaren. Den används för att sticka hål på äggen, för att undvika att trycket spräcker skalet. Pickaren på OBH Nordicas Easy Eggs, Rustas Fasett och Clas Ohlsons Capere har för tjock diameter och spräckte 22 respektive 25 och 33 procent av äggen i testet. Liten marknad
- På Fasett är dessutom bruksanvisningen fel. Där hävdas att man ska picka hål i ägget smalaste del. Men alla som vet hur ett ägg ser ut, känner till att de har en luftficka i botten eller den tjockare delen. Det är där man ska picka hål. Resultatet av Fasetts bruksanvisning blir att äggvitan väller ut ur ägget under kokning, säger Nina Talbrant. Marknaden för äggkokare är relativt liten i Sverige, trots att vi äter 200 ägg per person och år. Ändå är det få av oss som använder en äggkokare. Sofie Tiru är en stor äggkonsument, och hon har insett fördelarna med en äggkokare.- Det är skönt att slippa stå och vakta kastrullen. Dessutom spricker äggen nästan aldrig i äggkokare, och man slipper diska kastrullen efteråt, säger hon.Att investera i en äggkokare, i stället för att koka på spisen, kan också ha inverkan på miljön. Vattenmängden som behövs till en vattenkokare är till exempel betydligt mindre. - Jag tänker mycket på miljön. Det går ju till exempel bara åt max en deciliter vatten om man använder en äggkokare, jämfört med minst sju deciliter när man kokar på spisen. Jag stänger ju av kranen när jag borstar tänderna, så varför skulle jag inte vilja spara vatten när jag kokar ägg? menar Sofie Tiru.Det är inte bara vatten som sparas när man använder en äggkokare. Även energiförbrukningen skulle minska om vi övergav spis och kastrull. Om Sveriges fyra miljoner hushåll kokar ägg en gång i veckan, innebär det 208 miljoner äggkok per år. Om alla dessa skedde med en äggkokare i stället för en spis, så skulle vi spara 35 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar uppvärmning och el för 1 421 villor under ett helt år.-- Ja, du ser! Jag tror att världen skulle bli bättre om alla åt ekologiska ägg ångade med äggkokare, säger Sofie Tiru.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om