Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bilder från Västbanken

NORRKÖPING
För tredje året åkte representanter från vänsterpartiet i Norrköping till staden Ramallah på Västbanken. Igår kom de hem efter en veckas resa.
- Det är otäckt att se hur de palestinska byarna isoleras med kontroller och jordvallar. Men vi kände oss aldrig rädda, berättar Cecilia Johansson.

I ett kvarter av ruiner står byggnaden som hyser president Arafatskontor, i praktiken hans husarrest. Alla byggnader runt omkring är rivna och området ödsligt.                                                                                                                     FOTO: IRJA BERGLUND

I ett kvarter av ruiner står byggnaden som hyser president Arafatskontor, i praktiken hans husarrest. Alla byggnader runt omkring är rivna och området ödsligt. FOTO: IRJA BERGLUND

Foto:

Norrköping2003-07-28 00:00
Det tog två timmar för de tre norrköpingsborna att ta sig igenom tullen. Och för varje resa måste de tillsammans med den palestinska befolkningen stå i timslånga köer för att komma igenom kontroller. Enligt media finns det inga kontroller kvar på Västbanken.
- Det är israeliska militärer som godtyckligt släpper genom eller hindrar de som vill resa ut eller in i olika städer. 180 stycken finns det, berättar Cecilia Johansson, Roberto Gonzalez-Cabezas och Irja Berglund från vänsterpartiet i Norrköping.
För tredje året besöker representanter från vänsterpartiet i Sverige Västbanken. Det är organisationen SIDA som ger utvecklingspengar till partierna i Sverige. Pengarna är riktade till att öppna kontakter med broderorganisationer i andra länder. Vänsterpartiet har ett projekt med PPP, Palestinian peoples parti, på Västbanken som är inriktat mot demokratiutveckling. För Roberto Gonzalez-Cabezas är det tredje besöket.
- Den här gången var det mycket bättre än förra året. Då var det utegångsförbud och krigstillstånd. Nu levde städerna trots att de är isolerade, berättar han.
De är alla chockade över de hemskheter som pågår på Västbanken. De palestinska städerna och byarna isoleras genom jordvallar och kontroller. Vägar stängs av och enda vägen ut är till fots eller med hjälp av åsnor.
- Sträckor på drygt 400 meter av taggtråd, betong och beväpnade militärer som godtyckligt släpper igenom eller hindrar folk från att lämna städerna eller byarna. Samtidigt har israelerna speciella "gula vägar" som går snabbt och enkelt utan kontroller. Men dessa är bara för dem som har rätt pass.
- Utan id-handlingar kommer man ingenstans. Och det finns olika pass för olika människor, berättar de.
Under sin resa fick de också se raserade hus. Utan någon anledning åker bulldozers in och river hus, oavsett om människor finns kvar i.
- Det var hemskt att se sängkläder och alla saker ligga kvar i ruinerna. Kropparna var borta men det var ändå otäckt, säger Cecilia Johansson.
Men det som lämnat mest avtryck är palestiniernas framtidstro.
- De har inte förlorat hoppet utan kämpar och tror på en förändring. De är så starka moraliskt trots att det finns så många sår, förklarar Irja Berglund.
Konflikten på Västbanken är svårlöst. Rädslan på båda sidor skapar våld men sedan en tid tillbaka är det eldupphör. Arafat sitter i husarrest, i en byggnad mitt i ett öde landskap av ruiner.
- Det hade jag inte väntat mig. Det var så litet huset han satt i, berättar Cecilia Johansson.
Men de är alla glada över att de aktivt engagerar sig för palestinierna på Västbanken och uppmanar andra att också göra något.
- Om man vill är det inte omöjligt. Det finns organisationer i Norrköping som representerar palestinierna, konstaterar Roberto Gonzalez-Cabezas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om