Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bilbränder: ett sätt att synas

Ökade klasskillnader, arbetslöshet och utanförskap är orsaken till de senaste dagarnas kravaller i Stockholm enligt elever på Ebersteinska gymnasiet som Folkbladet talat med. Få tror dock att liknande upplopp skulle kunna ske i Norrköping. Men polisen är tveksam.

Frida Nord, Johanna Lundin och Elin Boiardt tror att upplopp kan ske var som helst, bara missnöjet är tillräckligt stort.

Frida Nord, Johanna Lundin och Elin Boiardt tror att upplopp kan ske var som helst, bara missnöjet är tillräckligt stort.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-05-24 05:05

De senaste dagarnas kravaller i Stockholmsförorten Husby har lämnat få oberörda, och det har spekulerats vilt kring vad som utlöste kravallerna. Utländska medier med erfarenhet från liknande händelser i Paris och London har uttalat sig, experter har gett sin syn på saken och journalister har försökt att vrida och vinkla så gott det går.

Utanförskap, arbetslöshet och segregation har angetts som en del av förklaringen.

"Göra sin röst hörd"

När Folkbladet träffar elever från Ebersteinska gymnasiet i Norrköping för att höra hur de tänker och känner kring det som skett i Stockholm håller de med förståsigpåarna, i alla fall till viss del.

– Det handlar om att göra sin röst hörd. Missnöjet gror, men politiker och medier väljer att inte se. Men när det brinner – då kommer de, säger Franko Moreno.

– Folk har inte arbeten. Det skulle ju bli så bra med alliansen, de lovade jobb – men det har bara blivit sämre. Jag läste att det är 30 procents arbetslöshet i Husby, säger Danny Pincheira Castillo .

– Allt handlar om politik. Om klasskillnaderna ökar och en del hela tiden får det sämre blir det så här tillslut, säger Franko Moreno.

Benjamin Sayeler läser upp ett citat från sin telefon:

– De kallar det som händer i Syrien för revolution, men när det händer här – då är det kriminalitet, säger han, och tillägger:

– Det ligger något i det.

"Organisera sig"

Ingen av killarna tycker att bränna bilar och vandalisera är ett effektivt sätt att visa missnöje på. Istället tycker de att människor borde organisera sig, och arbeta för ett bättre och mer jämlikt samhälle.

– Men framförallt borde politikerna vara ute mer i verkligheten. De ska åka till förorter och se hur människor har det och ta deras röster på allvar. Först då kan det ske en förändring, säger Danny Pincheira Castillo.

Frida Nord håller med. Hon tror också att kravallerna är ett sätt att försöka påverka, även om det slår fel ut.

– Det kan nog hända var som helst bara missnöjet är tillräckligt stort. Men om det börjar någonstans är det nog lättare att det sprider sig till andra delar av Sverige, säger hon.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om