Bilar vandaliserade: "Varför varnades vi inte?"

Vandalerna härjade fritt på bilparkeringen utanför Norrköping. Nu riktas kritik mot polisen från de drabbade.

Norrköping 24 oktober 2022 12:00

Zeinab Sayahi från Katrineholm hade parkerat sin Toyota Yaris på samåkningsparkeringen vid Ingelsta i fredags kväll. Från Norrköping åkte hon vidare i buss mot Berlin, där hon spenderade helgen.

Men innan hon återvände till Norrköping på söndagen fick hon telefonsamtal från polisen som berättade vad som hänt.

Så många som åtta fordon, exakt uppgift saknas, kan ha blivit grovt vandaliserade under natten mellan lördag och söndag. Bilarna var så illa åtgångna att de fick bärgas från platsen.

– Jag blev helt chockad. Vad är det för människor som gör så här? undrar Zeinab Sayahi, som till vardags använder bilen för att skjutsa sina barn och ta sig till jobbet i Högsjö.

– Det hjälpte inte att jag parkerade under en lampa. Och inte nog med att man slagit sönder bilen, man har också lyckats knuffa ned den i ett dike – trots att parkeringsbromsen var åtdragen.

Ingenting verkar stulet från bilen.

– De har väl bara funnit ett nöje i att förstöra och har ingen respekt för andra människor eller tankar på hur vi påverkas.

Hon har själv uppgifter om att samma parkeringsplats nyligen drabbats av liknande skadegörelse.

– En bärgare sa till oss att detta hänt flera helger så man undrar ju varför inte polisen går ut och varnar med exempelvis en skylt eller sätter upp en kamera. Jag tycker det är katastrof.

Polisen kan dock inte bekräfta att just den här parkeringen varit extra utsatt.

– Nej, det har jag inga uppgifter om, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson hos polisen.

En patrull har varit ute på platsen och filmat för att försöka säkra spår. Man har kontaktat samtliga fordonsägare och bandat de skadade fordonen. Man har upprättat en anmälan om skadegörelse men har i dagsläget ingen misstänkt.

– Vi larmades klockan 07.18 på söndagsmorgonen. Om vi ska ha en chans att hitta misstänkta krävs det nästan att allmänheten hör av sig medan det händer, säger Angelica Israelsson Silfver.

Bärgare från Norrköpingsföretaget Björdes var på plats under helgen för att transportera bort skadade fordon.

– Tyvärr är vi i branschen vana vid sånt här, det händer överallt och jag har inte hört att just den här parkeringen är extra hårt ansatt, säger Marie-Helene Winell hos Björdes.

Zeinab Sayahis bil är lyckligtvis försäkrad.

– Jag var verkligen inte förberedd på att byta bil. Jag servade den i somras och den har rullat på fint. Nu hamnar den på skroten i stället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa