Efter de stora flyktingströmmarna hösten 2015 skärpte regeringen (S samt MP) i samförstånd med övriga partier (minus V och SD) flyktingpolitiken i princip över en natt. Det som några år tidigare beskrivits som att fiska i grumliga vatten blev plötsligt officiell politik efter att Sverige år 2015 sammanlagt tagit emot närmare 163 000 asylsökande – med marginal det största antalet någonsin.
Om detta lappkast handlar en dokumentär av SVT-reportern Pontus Mattsson med namnet "Tvärvändningen". I en historisk odyssé över svängningar genom decennierna när det gäller svensk flyktingpolitik intervjuas ett antal makthavare och beslutsfattare om sina bevekelsegrunder.
En av de intervjuade är nuvarande kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) som var Socialdemokraternas partisekreterare 1999 till 2004. I dokumentären uttrycker han viss självkritik om hur han uttryckte sig om till exempel dåvarande Folkpartiets förslag om krav på svenskatest för att kunna bli svensk medborgare:
"Ska jag vara självkritisk mot någonting så är det att jag själv varit med och bidragit till den polariseringen. Jag anklagade Lars Leijonborg för att fiska i grumligt vatten, jag gillar fortfarande inte de förslagen Folkpartiet kom med men det är ju ljusår från främlingsfientlighet och rasism."
Lars Stjernkvist berättar också om de interna samtalen mellan S och MP där flyktingfrågan var mycket laddad men detta visades aldrig utåt eftersom frågan var så känslig: ”Varför kunde vi inte också kommunicera det utåt? Men det har liksom hela tiden funnits en rädsla i de här frågorna att väcka vargen. Att orsaka en politisk dramatik i de här frågorna. För då väcker vi krafter som vill någonting helt dramatiskt annorlunda. All politisk logik säger ju att det är precis tvärtom!”
Till Folkbladet säger Lars Stjernkvist att han ännu inte sett dokumentären men står bakom de citerade uttalandena.
– Jag tror ju att en problematisering av ämnen leder till en mer nyanserad diskussion. Det kanske låter paradoxalt men det är de extrema krafterna som gynnas av att debatten blir polariserad. Jag menar, om jag anklagar Leijonborg för att vara främlingsfientlig, vad finns det för ord kvar när vi stöter på de riktigt extrema åsikterna? säger Lars Stjernkvist.
– På det sättet förlorar vi politiker vår trovärdighet.
Samtidigt tycker Stjernkvist att det har blivit bättre på senaste tiden.
– Det finns ett större spann av åsikter nu även om det fortfarande är polariserat, frågan har blivit mer integrerad i det vardagliga politiska samtalet – det svarta och det vita har fått nyanser. Därför gillar jag också anslaget i den här dokumentären, den här typen av journalistik visar vikten av bra public service som kan problematisera och nyanserat visa olika skeenden.
Fotnot: "Tvärvändningen" sänds på torsdag i svt 1.