Motala har den största andelen invånare försörjda av sociala ersättningar och bidrag med sina 18,2 procent. Lägst beroende finns i Åtvidaberg med 11,7 procent.
Norrköping parkerar näst sist i den här statistiken som sammanställts av SCB.
Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året minskade ändå med tre procent i Norrköping under förra året. Det totala antalet var 13 957 personer, vilket alltså motsvarar 17 procent av befolkningen i arbetsför ålder.
För landet i sin helhet minskade antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag efter att ha gått upp under pandemiåret 2020. Sedan 2014 har det minskat med sju procent.
— Även i Norrköping ser vi en sådan utveckling. Sedan 2014 har antalet minskat med tolv procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell som är utredare på SCB.
För att underlätta jämförelser visar statistiken från SCB hur många personer som de utbetalda ersättningarna och bidragen skulle kunna försörja med full ersättning under ett helt år. Det kallas helårsekvivalenter, eller helårspersoner. Två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår var blir tillsammans således en helårsperson i statistiken.
De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning. I Norrköping är det arbetsmarknadsåtgärder som betalas ut mest.