Detta enligt siffror från Arbetsförmedlingen för juli. Andelen arbetslösa i åldersgruppen 16-64 år var 9,3 procent, skriver Norrköpings kommun i ett pressmeddelande. Det är en minskning med 1,2 procent jämfört med juli 2021.
– Vi får gå tillbaka till 2008 för att hitta en julimånad med lägre arbetslöshet än den nuvarande, säger Olle Kylensjö, statistiker Norrköpings kommun.
Samtidigt är siffrorna för riket som helhet 6,7 procent. Norrköping skulle behöva skriva av runt 1 800 arbetslösa personer för att nå snittet för Sverige.
Andelen långtidsarbetslösa i mer än 12 månader var också lägre i Norrköping jämfört med julimånaderna de två senaste åren.
– Det är ett kvitto på att de insatser vi gör för att få fler i jobb gör nytta, men också att näringslivet i Norrköping mår bra. Men vi är inte nöjda, vi ska fortsätta arbetet för att få ännu fler i jobb, och vi ska fortsätta jobba med att utveckla kommunens näringslivsarbete, säger Olle Vikmång (S) ordförande i KS.
Trenden är också att behovet av försörjningsstöd fortsätter att minska. Under första halvåret i år har utbetalningarna minskat med cirka 8 miljoner kronor, jämfört med samma period 2021, från 106 miljoner kronor till 98 miljoner kronor.
– De minskade biståndsutbetalningarna visar också på att de beslutade åtgärderna och det aktiva arbete kontoret har bedrivit för att erbjuda snabba insatser mot egen försörjning har gett önskad effekt, säger Eva-Britt Sjöberg, ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.