Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bibliotekschefen: "Det är skattemedel det handlar om"

"Det vi gör nu är att både gasa och bromsa, men med invånarna i fokus". Det säger Anna-Lena Grusell, bibliotekschef, om de åtgärder som nu görs för att få ner underskottet på 1,3 miljoner kronor.

Anna-Lena Grusell, bibliotekschef, är övertygad om att Lätt öppet är rätt väg att gå. Ett sätt att gasa, utan att budgeten påverkas. "Sen får vi skruva på det som behövs".

Anna-Lena Grusell, bibliotekschef, är övertygad om att Lätt öppet är rätt väg att gå. Ett sätt att gasa, utan att budgeten påverkas. "Sen får vi skruva på det som behövs".

Foto: Jörgen Dahlberg, Stadsbiblioteket

Norrköping2023-10-09 15:00

Biblioteken i kommunen dras med ett underskott som uppstod under pandemin och som de inte lyckats hämta hem sen dess. I början av året förväntades underskottet bli 1,6 miljoner, nu är prognosen 1,3 miljoner. De tidigare besparingarna har gett effekt, men nu måste svångremmen dras åt ännu hårdare. Anna-Lena Grusell säger att det inte handlar om ett hundraprocentigt vikariestopp och inköpsstopp. I stället är det återhållsamhet som gäller.

– Vi har en ny rutin vid varje inköp där vi har en dialog och gör en koll om det verkligen är nödvändigt.

– Samma sak gäller vikarier. Vi kan inte ta in vikarier slentrianmässigt. Det ju skattemedel det handlar om och dem ska vi använda på ett bra sätt.

Samtidigt som man alltså lägger i handbromsen pratar Anna-Lena Grusell om att verksamheten också gasar. Ett exempel på det är att Lättöppet infördes den 2 oktober. Det innebär att Stadsbiblioteket öppnar redan klockan 8.00, men att det är självbetjäning de första två timmarna. 

– Det är något vi kan göra utan att budgeten påverkas.

Det har förekommit mycket stök på biblioteket. Hur ska ni hålla uppe säkerheten?

– Vi har ju personal i lokalerna och den första veckan under Lättöppet var en chef på plats. Sen har vi en uppgörelse med kommunen centralt, de har väktare som rör sig i området runt Södertull, så det finns folk nära. Vi har också en ordinarie ordningsvakt som är här 50 timmar i veckan. Om det är så att det behövs så får vi lägga om de timmarna så att de är här på mornarna. Men hittills har det varit jättelugnt.

Hon är inte orolig för att det ska uppstå frustration när det finns personal i lokalen men som inte ska hjälpa till. Samma system finns på andra platser i landet och har fungerat bra.

– Vi utvärderar nu löpande, vad är det för plus och minus med det här? Sen får vi skruva på det som behövs.

– Jag är helt övertygad om att det här är rätt. Det är invånarna vi är till för.

Vad tycker du om att din tjänst försvinner i omorganisationen?

– För min del personligen är det jättetråkigt så klart, jag älskar mitt arbete och tycker det är viktigt. Sen när det gäller organisationsförändringen så precis som biblioteket skruvar i vår organisation så behöver kommunen som helhet skruva på den stora organisationen. Det är inget konstigt i det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!