Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Betygen avslöjar stora skillnader på skolorna

En av tre av Borgsmoskolans niondeklassare saknar behörighet till gymnasiet. Rektorn skyller på elevernas sociala förutsättningar och dåliga kunskaper från tidigare skolor. På Hagebyskolan däremot blir allt fler elever godkända i kärnämnena.

På Hagebyskolan har man sedan i höstas dubbelbemannat matte- och svenska lektionerna,            något som kan ha ökat antalet elever som blir godkända i kärnämnena. I klass 8B hjälper Ann-Charlotte Tinnervall eleven Linn-Amina Stubberud.

På Hagebyskolan har man sedan i höstas dubbelbemannat matte- och svenska lektionerna, något som kan ha ökat antalet elever som blir godkända i kärnämnena. I klass 8B hjälper Ann-Charlotte Tinnervall eleven Linn-Amina Stubberud.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-01-09 03:00
Enligt Borgsmoskolans rektor Marie Johansson beror det stora antalet underkända niondeklassare i kärnämnena matte, svenska och engelska främst på den sociala struktur som råder. - Vi har många elever som mår psykiskt dåligt, jag skulle tro att ungefär hälften av eleverna behöver extra stöd, säger hon. Dryga 37 procent av skolans niondeklassare saknar nu behörighet till gymnasiet. På två år har skolans andel godkända elever minskat med nästan sju procentenheter och redan då låg skolan i botten jämfört med de andra skolorna i kommunen. -Mycket beror också på vad eleverna har med sig från tidigare, säger Marie Johansson. Eleverna som går på Borgsmoskolan kommer främst från Klockaretorpsskolan och Tamburinen. Bytt rektor ofta
Någon brist hos personalen vill inte rektorn kännas vid. - Vi har en bra lärarkår, vi har nog aldrig haft så stor andel behöriga lärare som vi har nu, säger Marie Johansson. Däremot tror hon att oroligheterna kring ledarskapet kan ha påverkat negativt. - Det är inte bra att skolan har fått byta rektor så ofta, säger Marie Johansson som varit rektor på skolan sedan mars förra året. Hoppas på sjuorna
För att vända den negativa trenden håller Borgsmoskolan nu på att rekrytera personal som bland annat ska få eleverna att sluta skolka. Trots de nya satsningarna vill rektorn inte lova några positiva förändringar inom kort. - Jag kan inte lova något, säger hon. Vi vet att de sjuor vi har nu ligger bättre till, så jag kan nog snarare tro att en förbättring kommer om två år. ...men i Hageby
På Hagebyskolan har man kunnat vända en negativ trend och de senaste tre åren har andelen behöriga elever ökat stadigt. Sedan i höstas har skolan gjort vissa omstruktureringar som enligt rektor Jens Karlsson kan vara en del av förklaringen. - Vi har fler lärare i två av kärnämnena, så på en klass med 27 elever är det två lärare i matte, likaså i svenskan. Däremot i engelskan, som är det tredje kärnämnet, har klassen bara en lärare. För att kunna fördubbla bemanningen under matten och svenskan har klasserna blivit större. Enligt Jens Karlsson har detta inte försämrat resultaten i de andra ämnena. Den största orsaken till skolans förbättrade resultat menar Jens Karlsson beror på individuella utvecklingsplaner för var elev. - Arbetet utifrån varje elev är jätteviktigt. Vi sätter fingret på vad eleven behöver och hur vi ska gå framåt för att ingen elev ska hamna mellan stolarna. Socialt arbete
Han tycker inte att det är realistiskt att tro att en elev med sociala problem ska sätta sig i skolbänken och prestera bra, utan skolan måste hjälpa till och stötta även när det gäller annat än lärande. - Lärarna måste vara beredda att engagera sig socialt i eleverna, inte bara vara lärare, säger Jens Karlsson. Han vill inte lova att den positiva trenden håller i sig, men hoppas och tror att de hittat ingredienserna till framgång. - Det är mötet mellan elever och lärare som är viktigt, det är där vi har lösningen, säger Jens Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om