Det var runt klockan två på torsdagsmorgonen som den 47-åriga mannen skulle göra en rutinåtgärd efter ett stopp i renseriet, den del av pappersbruket där veden tas in för inledande bearbetning. Ett kraftigt betongtak som fungerar som ett bullerskydd gav då plötsligt vika och rasade ner över mannen.
47-åringen omkom omedelbart - men det tog ytterligare tre timmar innan man kunde ta hand om kroppen.
- Hur det här kunde hända vill jag inte spekulera i just nu, säger Jonas Lindell, informationschef på Holmen Paper och fortsätter:
- Vi har ägnat dagen åt att underrätta de anhöriga och våra anställda.
47-åringen ska ha varit anställd på fabriken under många år och haft flera typer av arbetsuppgifter.
Väntar på tekniker
Polisen och Arbetsmiljöverket var under torsdagen på olycksplatsen och genomförde en teknisk undersökning.
- Vi har varit där för att bilda oss en uppfattning om vad som kan ha hänt. I nuläget kan jag bara konstatera att det är ett innertak som har rasat in, säger Anders Wallberg, som utreder arbetsplatsolyckor på polisen i Norrköping.
Under tiden som Wallberg väntar på att teknikerna ska bli färdiga och presentera det troliga händelseförloppet, samlar han in fakta från eventuella vittnen.
Just nu rubricerar polisen olyckan som vållande till annans död, trots det finns det ingen person som är misstänkt för något.
Anders Wallberg förklarar:
- Det är en administrativ rubricering för att vi ska kunna hantera en arbetsplatsolycka. Vi har bara två brottsrubriceringar att välja mellan - vållande till kroppsskada eller vållande till annans död beroende på utgången.
Ska riskbedömas
Från Arbetsmiljöverket sida säger man nu stopp till att använda olycksplatsen i produktion.
- Vi har ställt visa krav och utfärdat ett förbud att använda den delen där olyckan skett innan man gjort en riskrapportering av platsen, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, pressansvarig på Arbetsmiljöverket i Östergötland.
Och från Holmen Paper bekräftar man:
- Arbetsmiljöverket har ställt några villkor för att vi ska kunna starta igång produktionen där olyckan inträffade. Men sen ställer de även vissa krav på oss också, säger Jonas Lindell.
Kraven handlar om att Holmen Paper ska utreda olyckan internt samt hur liknande incidenter ska undvikas i fortsättningen.
- Men vi har också fått kravet att se över våra rutiner för riskbedömning som stort. Det är rimliga krav som vi skulle gjort per automatik och ett arbete som redan har påbörjats, säger Lindell som också meddelar att fabriken trots olyckan går för full maskin.