Besvikelse hos Kommunal efter löneförhandlingar
800 kronor i månaden till den prioriterade gruppen, dvs vårdpersonal som undersköterskor och vårdbiträden.410 kronor till övriga, bl a barnskötare och kökspersonal.Något lokalt påslag blev det inte, frånsett en mindre summa till brandmännen.Inom Kommunal-facket är besvikelsen stor över den lokala löneuppgörelsen i Norrköping. Mest över kommunens ovilja att skriva avtal om lönepolitiken och hur lönesättningen ska gå till.
Tre besvikna löneförhandlare och sektionsordförande: Lotta Petersson, Eva Sandler-Johansson och Ingeli Larsson. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det nya lokala avtalet innebär att man bara smetat ut pottpengarna rakt över. Det är ingen individuell fördelning och orättvisorna finns kvar.
Nivån ligger annars på det som bestämdes centralt efter konflikten i våras. Enfa lokala påslaget gäller brandkåren som får rätta till en del skevheter i de individuella påslagen.
- Någon form av individuella löner ska vi ha, det är vi överens om, säger kommunalrådet Rita Eklund (s), en av kommunens förhandlare.
Hon ingick också i arbetsgivarsidans centrala förhandlingsdelegation när det nuvarande kollektivavtalet slöts i våras.
- Det vi inte kommit fram till ännu är formerna för ett lokalt avtal om individuella löner. Någon form av kriterier måste det ju finnas för lönesättningen. Jag hoppas vi kan komma överens om hur det ska gå till i den kommande förhandlingen om nya löner, säger Rita Eklund.
Priogrupp
Det lokala avtalet innebär att alla som tillhör priogruppen får 800 kronor var i löneökning, oavsett utgångsläget. Till den gruppen hör aktivitetsledare, arbetsterapibiträden, behandlingsassistenter, personliga assistenter, sjuksköterskor, skötare, undersköterskor, vårdare och vårdbiträden.
410-kronorsgruppen omfattar barnskötare, dagbarnvårdare, ekonomibiträden, elev- och familjeassistenter, fritidsledare personal i kök och matsalar, vaktmästare.
- De som tillhör den gruppen är definitivt inte nöjda, säger Yvonne Stolt.
Många samtal
- Aldrig tidigare har vi haft så många samtal från medlemmar som undrat över sina löner, säger Lotta Petersson, ordförande i Kommunals sektion 5 som bl a har medlemmar i barnomsorgen.
- Som det nu är så är det olika löner för samma jobb. Det gäller också ingångslönerna, säger Eva Sandler-Johansson, ordförande i sektion 7.
- Vi kan idag inte svara på vilken lön som gäller för den som nyanställs. Det betyder att lönepotten till stor del måste användas till att rätta till orättvisa löneskillnader.
- Det kan skilja mycket i lön mellan två som gör precis samma jobb utan att skillnaderna kan motiveras, säger Eva Sandler.
Individuella löner finns redan i kommunen som resultat av tidigare förhandlingar.
- Det lyckades på många håll. Man hade lönesamtal ute på arbetsplatserna och kom fram till bra resultat, säger Eva Sandler.
- På vissa håll misslyckades det totalt.
Något särskilt avtal fanns inte då heller.
Fackets modell
Yvonne Stolt beskriver modellen som Kommunal vill ha:
- Vi har inget emot individuella löner men vi kräver ett avtal som beskriver hur det ska gå till. Medlemmarna ska veta varför de har mer eller mindre i lön än sina kamrater.
Första steget är en befattningsdel, "bottenplattan".
- Den handlar om vad som ligger i befattningen, säger Yvonne Stolt.
- Alla som gör samma sak och har samma utbildning ska också ha samma lön.
Nästa del beskriver vad som skiljer befattningen från andra, det kan handla om speciella ansvarsområden eller extra arbetsuppgifter.
Direkt på trean
Slutligen är det en del som handlar om "hur".
- Arbetsgivaren hoppar direkt på den tredje.
- Där skiljer det sig enormt, säger Lotta Petersson.
- Det här har vi pratat om i 1,5 år nu utan resultat vid olika tillfällen.
- Vi vill ha en rimlig bottenplatta men kommunens förhandlare har bara sagt nej, säger Yvonne Stolt.
Stor skillnad
- Vi har tittat på statistiken och jämfört lönerna för dem som jobbat i minst sex år och det visade sig att det skiljer enormt, utan att det finns några sakliga skäl.
- Upp emot 2000 kronor i månaden i vissa fall, säger Eva Sandler.
- En viktig del är också att få riktiga ingångslöner.Annars går en stor del av potten åt till att rätta till felaktiga löner, säger Yvonne Stolt.
- Det enda vi fått ut är 12 000 extra till brandmännen. Det beror på en del helt orimliga löneskillnader som kommit till när Räddningstjänsten försökte sätta individuella löner.
- Däremot blev det nej till att göra samma sak inom äldreomsorgen, påpekar Eva Sandler.
- Norrköpings kommun har lång väg att gå, säger Yvonne Stolt.
- Förhoppningsvis ska vi komma längre i nästa förhandling.
Det avtal som nu är träffat gäller första avtalsåret, dvs fram till 1 april i år. Nästa år gäller omvänd fördelning: Minst 2,6 procent till vårdpersonalen och 5 procent till "övriga".