I den nya majoritetens politiska program "Frihet och ansvar" står det att de ska "föra en ansvarsfull ekonomisk politik som värnar kommuninvånarnas skattemedel med ambition om ett minskat skattetryck".
Men vid måndagens kommunfullmäktige i förvaltningshuset Rosen kom det inte något förslag om sänkt skatt från Borgerlig samverkan, M, L, KD, tillsammans med SD. Skattesatsen för 2023 blir 21,75 procent vilket är samma skattesats som för 2022.
– Jag vill uttrycka ett visst mått av förvåning men också uppskattning för att Borgerlig samverkan också inser att vi inte är i ett läge där vi kan sänka skatten. Har man läst Borgerlig samverkans program så uttalar man väldigt tydligt att det är det som är ambitionen, att sänka skatten, sa oppositionsrådet Olle Vikmång (S).
Vikmång menade att det är uppenbart för alla, givet de ekonomiska förutsättningarna och budgetförutsättningarna, och de utmaningar och problem som föreligger i verksamheten, att det inte är realistiskt med en skattesänkning.
– Borgerlig samverkan har tillsammans med Sverigedemokraterna en stark ambition att de personer i Norrköpings kommun som har det allra svårast ska få det något bättre, och det en kommun kan göra för de som har det allra svårast är så klart att upprätthålla ett skyddsnät om man hamnar i situationer där man behöver stöd och hjälp, svarade kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Det andra man kan göra, för de som tjänar allra minst i kommunen, alla de som betalar en hög andel kommunalskatt, det är att sänka kommunalskatten, fortsatte hon.
– På så sätt kan man öka friheten för varje enskild människa, att faktiskt få det lite mer möjligt att välja vad man själv ska göra med sin inkomst och styra sitt eget liv, sa Jarl.
Ambitionen är att ha en låg kommunalskatt, försäkrade hon.
– Vi hoppas att ambitionen ska bli verklighet redan under den här mandatperioden, men just det här året när vi tar över från Socialdemokraterna, då får vi finna oss i att skatten får vara där den är, avslutade hon.
Det är de som tjänar ganska bra som kommer att få mest pengar i plånboken vid en sänkt kommunalskatt, inte de som tjänar minst, replikerade Vikmång. Och det är de som har de tuffaste förutsättningarna och de lägsta inkomsterna som är mest beroende av en fungerande kommunal välfärd som ju finansieras av de här skattemedlen, framhöll han.