Det är förslaget till beslut i kommunstyrelsen.
Under sin tid som kommunalråd tog Bengt Cete (MP) initiativ till en utredning om användningen av Esterön, med utgångspunkten att ön ska vara ett lågprisalternativ för dem som inte har råd att semestra utomlands.
Utredningen visar på olika alternativ för hur kommunen kan utveckla ön, beroende på ambitionsnivå, från dagvistelse på ön sommartid och fortsatt stuguthyrning till att ideella krafter kan disponera anläggningen sommartid. En kommersiell användning ses inte som realistisk.
En försäljning av Esterön är inte aktuell i något av alternativen för öns utveckling, med tanke på hamnens intressen och naturreservatet.
För att gå vidare måste kommunen nu fatta ett principbeslut om att behålla ägandet av Esterön, och om att fördela det långsiktiga ansvaret för ön, inklusive byggnader och anläggningar.
Kultur- och fritidsnämnden ska ha det långsiktiga ansvaret för utvecklingen av friluftslivet på ön och för byggnader och anläggningar. Tekniska nämnden ska ta hand om naturvård och skötsel av naturreservatet.
Kultur- och fritidsnämnden ska också få i uppdrag att se över vilka byggnader och anläggningar som bör rustas upp och bevaras, och vilka som bör rivas.
Förvaltningen av byggnaderna ska hanteras på samma sätt som andra kommunala verksamhetslokaler.
Det skulle kosta minst 2,1 miljoner kronor att göra i ordning husen på Esterön. Båttrafik skulle kosta 1,5 miljon kronor under två sommarmånader.
Avloppsanläggningen på ön är inte godkänd.