Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskedet: Nej till vindkraft vid Morkulleberget

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Östergötland säger nej till de fyra vindkraftverk som Ramström Vind vill bygga vid Morkulleberget i Kolmården.

Havsörnar, fladdermöss och friluftslivet sätter stopp för planerade vindkraftverk vid Morkulleberget i Kolmården.

Havsörnar, fladdermöss och friluftslivet sätter stopp för planerade vindkraftverk vid Morkulleberget i Kolmården.

Foto: TT, Ingrid Johansson-Hjortvid

Norrköping2021-11-09 17:00

Det aktuella området ligger i Kolmårdens östra del, mellan Kvarsebo och Nävekvarn, på Östkinds häradsallmänning. 

Ramström Vind ansökte för flera år sedan om att få bygga sex mindre vindkraftverk här. Kommunen gav bygglov, men länsstyrelsen sa nej. Ramström Vind kom då tillbaka med en ny ansökan, om färre, men högre vindkraftverk.

I den nya ansökan ville man bygga fyra vindkraftverk, 230 meter höga. Norrköpings kommun har inte utnyttjat sitt veto. I översiktsplanen pekas området ut som lämpligt för stora vindkraftverk.

Men miljöprövningsdelegationen säger nej och avslår Ramströms ansökan. I beslutet framgår det att det som sätter stopp för de fyra vindkraftverken är påverkan på fåglar, fladdermöss och friluftslivet.

Havsörn och nattskärra lyfts särskilt fram, liksom att det finns åtta fladdermusarter i området. 

Verksamheten planerades nära Nävsjömossens naturreservat, där Sörmlandsleden passerar. Tre av de fyra vindkraftverken skulle ligga mindre än 800 meter från reservatsgränsen.

Miljöprövningsdelegationen menar att buller, skuggor och påverkan på landskapsbilden skulle motverka reservatets syfte: friluftslivets behov av områden för naturupplevelser.

Trist när man lagt ner mycket arbete för grön el, säger Lars Hedberg, projektutvecklare vid Ramström Vind, om det nya bakslaget.

– Vi kommer väl med största sannolikhet att överklaga. Så får vi se om mark- och miljödomstolen gör en annan bedömning, säger Lars Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!