Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskedet: Här vill kommunen placera anstalten

Nu har Norrköpings kommun beslutat vilket område den nya anstalten skulle placeras i om staden vinner Kriminalvårdens gunst. Platsen väster om E4 och söder om riksväg 51 anser kommunen har allt som Kriminalvården efterfrågar.

Den röda fyrkanten på kartan markerar platsen för en eventuell etablering av en ny anstalt i Norrköping.

Den röda fyrkanten på kartan markerar platsen för en eventuell etablering av en ny anstalt i Norrköping.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2022-05-13 14:15

Norrköping är fortfarande en av fyra städer som slåss om att få den nya moderna anstalten som Kriminalvården ska bygga. Etableringen skulle ge 300 till 400 arbetstillfällen till staden och rymma runt 400 intagna. Den planerade anstalten ska ha säkerhetsklass två och ska enligt planerna stå klar 2028. Konkurrenterna som kvarstår är Jönköping, Värnamo och Nässjö. 

Det utpekade området som erbjuds för etableringen utgörs av omkring 38 hektar och ligger i Klingstad. I öster avgränsas området av E4 som avskärmar området mot Ingelsta, i norr avgränsar riksväg 51 och i söder avgränsar Hallbergaskogen mot Fyrbys bostadsområde. Olle Vikmång ger flera skäl till att kommunen valt just den platsen. Dels att Kriminalvården kräver en viss storlek på ytan, dels att det ligger strategiskt vad gäller transporter och logistik.

– Det behöver också finnas ett naturligt avstånd och barriärer till annan samhällsutveckling. Vi kan inte ta ett område där man tänker sig att det så småningom ska växa fram bostäder exempelvis. Man vill ha ett visst avstånd till annan bebyggelse. 

– Kriminalvården vill också ha ett område med bra markförhållanden så man inte stöter på några överraskningar, som föroreningar i mark till exempel. Då landade vi i det här området som är utpekad som verksamhetsmark och checkar in alla de här boxarna.

Det bostadsområde som skulle hamna närmast anstalten är Fyrby. Men Olle Vikmång är inte orolig för att människor där ska bli oroliga över planerna.

– Över lag finns det en vana i Norrköping och stor acceptans för den här typen av verksamhet. Vi har haft fängelse i kommunen under så lång tid. Sen är avståndet från Fyrby relativt långt och det är väl tilltagna säkerhetsmarginaler. Det är också så att är man orolig för brottslighet och otrygghet så är det inte i anslutning till en anstalt man i första hand ska vara orolig för det.

– Sen är det alltid så att när det ska etableras en ny verksamhet oavsett om det är en anstalt, fabrik eller ett lager och det finns ett bostadsområde i närheten så väcker det reaktioner, det kommer det säkert att göra här också.

Innan sommarsemestern börjar har Kriminalvården lovat att komma med ett besked och Olle Vikmång tror att Norrköpings chanser är mycket goda. Dels framhåller han logistikförhållandena.

– Vi har närheten till E4, och kriminalvård är en väldigt transportintensiv verksamhet. De har själva pekat på det som viktigt för dem.

Kompetensförsörjningen är en annan konkurrensfördel.

– Vi har erfarenhet av att bedriva kriminalvård och därför tror jag att vi ligger bra till när det gäller att kompetensförsörja med personal. Vi har redan två anstalter och ett häkte här. Många känner till verksamheten och kan tänka sig att arbeta i den. 

Han lyfter också fram acceptansen hos Norrköpingsborna.

– På vissa andra håll har det blivit en väldig opinion mot etableringarna och där har man fått backa och tänka om. Jag känner ingen oro för det i Norrköping. Vi har också en total politisk uppslutning vilket också känns bra, säger Olle Vikmång.

– Näringslivet skulle givetvis gynnas av etableringen och Norrköpings geografiska läge är en konkurrensfördel. Vi skulle verkligen välkomna en ny anstalt till Norrköping, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd, i en kommentar.

Olika säkerhetsklasser

Anstalten som eventuellt byggs i Norrköping ska ha säkerhetsklass 2. De kan ha olika grad av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll.

Säkerhetsklass 1 är speciellt anpassade för klienter som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik är exempel på sådana fängelser. 

Säkerhetsklass 3 saknar direkta rymningshinder. Anstalten i Skenäs är ett sådant exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!