Region Östergötland höll under tisdagen pressträff för att informera om coronasituationen i länet.
Det är nu totalt 46 personer med covid-19 som har avlidit. 40 har avlidit inom slutenvården och sex personer i sitt hem.
Efter påskhelgen är det 127 personer i Östergötland som vårdas i slutenvården.
97 av dem vårdas på vanliga vårdplatser och 30 av dem inom intensivvården.
– Siffrorna stiger inte dramatiskt fort utan det går långsamt och vi har en viss förskjutning åt Iva-vård, säger Britt Åkerlind.
Regionen är förberedda på att behovet av intensivvårdsplatser kan öka och har en beredskap för det.
– Vi har utökat antalet intensivvårdsplatser både på US i Linköping och på Vrinnevi i Norrköping och vi jobbar med en utbyggnad av intensivvårdskapaciteten i den takt det behövs, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare.
En av de viktigaste frågorna just nu är att minska smittspridningen inom äldreomsorgen och Region Östergötland har nu beslutat att ändra direktiven gällande provtagningar på just äldreboenden.
Det kommer blir fler provtagningar så att de som är smittade kan separeras från de som inte är det.
– Vi ser att smittan tagit sig in på äldreboenden och kommer att öka provtagningarna bland brukarna. Vi ändrar direktiven från och med i dag. Vi kommer att provta fler brukare så att man effektivt kan vårda dem. De som har diagnosen vårdas nära varandra och skiljs från de som inte har den. För att kunna göra detta och placera dem på bästa sätt behöver vi veta vem som är infekterad och vem som inte är det, säger Britt Åkerlind.
Regionen poängterade också vikten av att våga söka vård även för sådant som inte har med corona att göra.
De menar att det är många som väntar för länge i nuläget.
– Vi ser tendenser att man drar sig söka vård i rätt tid. Den trenden håller i sig och vi har exempel från helgen här nu där folk dragit sig för söka sig vård för bröstsmäror som visat sig vara hjärtinfarkter och buksmärtor som visat sig vara blindtarmsinflammation. Vi vill vara väldigt noga med att poängtera det att de som har symptom inte ska vänta med att söka vård, säger Lundin.
Regionen meddelar också att de fått gått gensvar på förfrågan om hjälp från personer med sjukvårdsutbildning som inte jobbar hos dem i vanliga fall. 300 frivilliga har anmält sig och 140 personer har nu anställts temporärt.