Den 29 oktober infördes lokala allmänna råd i länet för att begränsa smittspridningen.
Sedan dess har människor ombetts att inte vistas i inomhusmiljöer som butiker, bibliotek och badhus, att avstå från möten, konserter och matcher, och att undvika fysisk kontakt med andra människor än de man bor med.
Dessutom har arbetsgivare ombetts vidta åtgärder för att så många som möjligt ska kunna arbeta hemifrån och verksamheter har uppmanats att försöka minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.
De allmänna råden gällde fram till 19 november – till att börja med.
Under torsdagen meddelade regionen att de allmänna råden förlängs till 13 december.
– Det är ett väntat och nödvändigt beslut med tanke på den rådande situationen. Pandemin ser ännu inte ut att avmattas, varken i Östergötland, övriga Sverige eller resten av världen. Fortsätter utvecklingen åt fel håll kommer det förutom ett stort mänskligt lidande att innebära en fortsatt svår belastning på samhället, säger regiondirektör Krister Björkegren.
De allmänna råden har även förlängts i Stockholms och Västra Götalands län.
Beslutet fattades av Folkhälsomyndigheten efter dialog med smittskyddsläkarna i de tre regionerna.
– Vi tycker att råden har haft en viss effekt och vi ser att folk är måna om att följa råden. Samtidigt har vi en allmän smittspridning och smittan finns i alla åldrar. Vi har en långsammare ökningstakt än i våras och vi hoppas att vi snart nått peaken av den andra vågen av den här pandemin. Vi hoppas också att det inte blir någon tredje våg, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.
Inom kort kommer ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare att införas i Sverige.
I Östergötland kommer förbudet även att gälla sittande publik med anvisade platser. Det meddelar länsstyrelsen.
– I länsstyrelsernas gemensamma remissvar till regeringen är vi överens om att möjligheten till att genomföra arrangemang för en publik på upp till 300 personer bör tas bort. Vi anser att det blir tydligare om reglerna är samma för hela landet. Om regeringen inte tar bort undantaget kommer alla länsstyrelser att fatta lokala beslut och inriktningen är att vi håller oss till en gräns på åtta personer, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.
Det enda undantaget är begravningar. Där kommer upp till 20 deltagare att tillåtas.