Bernt är drabbad av bluffakturor

2012 fick 83-årige Bernt Strand en faktura på 900 kronor om att han illegalt hade laddat ner film från en webbplats på internet.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-04-29 09:00

– Jag vet inte ens hur man gör för att ladda ner, suckar Bernt Strand.

Han polisanmälde kravbrevet och trodde att ärendet var utagerat. Men i mars i år fick han ytterligare kravbrev från företaget, med postadress Marshallöarna, om att skulden på 900 kronor hade växt och nu var uppe i över 22 000 kronor.

Innan de nya kravbreven kom, hade Bernt Strand dessutom fått ta del av stämningsansökan från Malmö tingsrätt, mot de sex personer, bosatta i Skåne och Småland, som anses ligga bakom den grova utpressningen och försöket till grov utpressning.

Det visade sig att Bernt Strand var långtifrån ensam om att ha blivit pressad på pengar. I stämningsansökan från tingsrätten, fanns förutom Bernt Strand, ytterligare 1 353 målsägande som hade råkat ut för samma sak. De hade mottagit kravbrev från företaget om att de olagligt hade laddat ner pornografiska filmer med sin mobiltelefon. På en webbplats hade en av de misstänkta dessutom hängt ut cirka 3 000 företag och personer som ”brottsliga porrsurfare” som inte ville betala skadestånd. Andra hade via SMS- och MMS-meddelanden hotats med att bli polisanmälda.

Det visade sig också att många av de målsägande faktiskt hade betalat pengar. Under 2012 hade över 954 personer valt att betala in över 1, 2 miljoner kronor till företaget.

Åklagaren har valt att lägga ner den del av åtalet som rör försök till utpressning, där Bernt Strand ingick som målsägande, eftersom åklagaren ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis. Men rättsprocessen som gäller åtalet grov utpressning pågår. Dom beräknas komma i juni.

Bernt Strand berättar för att andra inte ska drabbas av samma sak.

– Jag tror att det finns människor som betalar för att slippa eländet. När kravbreven fortsätter att komma och företaget hotar med inkassoföretag och att ta kraven vidare till kronofogden, så tror jag att det finns människor som blir rädda, konstaterar Bernt Strand.

Han befarar att utpressare bakom bluffakturor ofta vänder sig äldre personer.

– Det finns kanske de som skäms för att de har hamnat i en sådan här situation men jag skäms inte för min okunskap när det gäller datorer, säger Bernt Strand.

Pia Klerhag på Konsument Norrköping berättar att många via Facebook kommer in på annonssidor och trots att de inte har gjort någon beställning, ändå får hemsänd en faktura.

– Då är det viktigt att göra juridiskt rätt, att man skriver till motparten och talar om att man inte tänker betala. Annars kan ärendet hamna hos kronofogden, säger hon.

Men att äldre skulle vara mer utsätta för bluffakturor är inte Klerhags uppfattning.

– Den stora gruppen som drabbas på nätet är yngre och medelålders. Äldre råkar oftare ut för oseriös telefonförsäljning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om