– Orsaken är givetvis att Ingmar Bergman föddes 14 juli 1918 och skulle ha fyllt 100 år i år, säger Elin Bennett, projektledare på Cnema.
– Och det vill vi uppmärksamma genom att visa ett antal Bergmanfilmer under året samt även anordna en föreläsning om honom lite längre fram.
Ingmar Bergman är utan tvekan en av de internationellt mest kända och betydelsefulla konstnärerna Sverige haft genom tiderna.
Förutom att Cnema kommer att visa några av hans filmer under året, bjuder man även in allmänheten till en föreläsning om hans konstnärskap och man sätter även upp en utställning i foajén.
- Oavsett om du är en nyfiken filmälskare, som vill ha en introduktion till Bergman eller en insatt cinefil, som vill bredda dina kunskaper, hoppas vi att programmet ska erbjuda möjligheter till fördjupning, säger Elin Bennett.
Först ut i repertoaren är alltså Smultronstället från 1957, där den åldrade professorn Isak Borg, spelad av Victor Sjöström, omprövar sitt liv under bilfärd mellan Stockholm och Lund. Smultronstället är en av Bergmans mest kopierade och refererade verk. Andra titlar som visas är Sommaren med Monika (1953), Det sjunde inseglet (1957) och Sommarnattens Leende (1955).
Under 2018 släpps även en ny svensk dokumentär av Jane Magnusson som Cnema kommer att inkludera i programmet.
Filmen heter "Bergman: A Year in a Life" och handlar om en annan sida av Ingmar Bergman.
Filmen har sin premiär i Cannes 2018 och visas på svenska biografer i höst.
Som en del i programmet har Cnema bjudit in Kajsa Hedström och Jan Göransson för att hålla en föreläsning kring Bergmans konstnärskap. Närmare bestämt den 19 april.
– Det talas ofta om ”Bergmans kvinnor”, men vi talar gärna om kvinnorna bakom Bergman, säger Kajsa Hedström, projektledare för Stiftelsen Ingmar Bergman och Svenska Filminstitutet. För mycket av Ingmar Bergmans vittomtalade genialitet bestod i att han omgav sig med geniala medarbetare också bakom kameran och många av dem var kvinnor.
– Kan man nämna Ingmar Bergman i samma mening som HBTQ-film? funderar Jan Göransson, filmvetare och presschef på Svenska Filminstitutet och därtill bördig från Norrköping.
– Ja, det kan man absolut, måste svaret bli. Tämligen okänt för många, men känt för ett fåtal. Ingmar Bergman var genuint intresserad av homo- och bisexualitet. Och lät det synas i sina filmer.
Andra filmen visas 19 maj och heter "Sommaren med Monika", tredje filmen "Det sjunde inseglet" och visas 20 oktober och slutligen "Sommarnattens leende", som visas 24 november.