Berg av dammande aska tvingar familj att flytta
NORRKÖPINGNu har de fått nog. Det växande berget av aska från Händelöverket tvingar dem att flytta från Västerbyholm. Utsikten är förstörd och dammet gör att Myrtel Paulin inte kan hänga ut sin tvätt längre. - Om det blåser mot oss när de tippar av askan går det knappt att vara ute. Trädgårdsmöblerna är ständigt täckta med ett lager av damm. Nu har vi fått nog och letar efter någon annanstans att bo, säger hon uppgivet.
När vinden ligger på och lastbilarna tippar av askan så kan inte Myrtel Paulin leka med sin tvåårige son utomhus. I så fall får de åka till en lekplats någon annanstans. FOTO: SUSANNE LUNBÄCK
Foto:
- De senaste åren har det blivit värre. Högen kommer närmare och närmare. Lastbilarna som lämnar och hämtar aska avlöser i stort sett varandra. Jag kan inte vara ute med min tvåårige son när det blåser som värst, då får vi åka till någon lekplats i stan, säger Myrtel Paulin.
<b>Svårt att flytta</b>
Hon har tröttnat på att torka av trädgårdsmöblerna och att inte ens kunna hänga ut sin tvätt. Dammet från askan gör att allt blir grått och dassigt.
- Vissa kanske tycker att det bara är att flytta, men jag och min man har bott här i elva år och om man bortser från askan så trivs vi väldigt bra. Det är inte det lättaste att bara bryta upp. Men nu orkar jag inte längre, fortsätter Myrtel.
Idag är det Sydkraft som äger Händelöverket och Myrtel menar att hon är trött på att ringa till dem och tjata om dammet.
- De försöker att binda dammet med salt och lut, men det hjälper bara för någon dag. Sedan är det likadant igen, säger hon med en suck.
Myrtils grannar Bosse Jonsson och Gitt Nebenius minns hur det var innan högen av aska började växa.
- På den tiden gick boskap och betade på ängarna. Sydkraft har flera gånger lovat oss att återställa allt. Att lägga på jord och därefter så gräs, förklarar Gitt.
- Först sa de att det skulle ta fem år, men sedan dess har de ändrat sig ett par gånger och sagt att det kommer att ta ytterligare några år. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att det kommer att ske så länge vi lever, säger Bosse.
<b>Lovat mycket</b>
Sydkraft menar att platsen valdes noga med omsorg för miljön.
- Jag vet flera platser som är bättre lämpade än den här. Framför allt skulle ingen behöva att bo så här nära, men de tog ingen hänsyn. Vi fick reda på det här när allt var klart med tillstånd och sånt. Ingen frågade oss vad vi tyckte innan det här satte i gång, menar Bosse Jonsson vidare.
Under åren har det blivit många möten med ägarna till Händelöverket.
- De har lovat oss mycket, men sedan blir det annorlunda i alla fall. Man blir så trött, säger Gitt Nebenius.