Bengt Röken gör jägarna mer slipade inför älgjakten
Det ryker från den varma kroppen. Den nyslaktade kvigan på gårdsplanen till Restad gård utanför Skärblacka får agera älg när veterinär Bengt Röken, känd från Kolmårdens djurpark, visar hur man tar ur mage och inälvor ur vilt på bästa sätt.
Veterinär Bengt Röken slipar sin kniv under kurskvällen på Restad gård där han lärde ut hur viktigt det är med hygien från första stund när djuret är fällt ute i skogen. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto:
På onsdagskvällen visade veterinär Bengt Röken hur det ska gå till på Alf Gustafssons gård Restad.
Kvigan fälls snabbt på platsen med hjälp av en slaktmask. Benen sparkar reflexmässigt. Blodet tappas ur för att användas till att lära jakthundar att spåra i skogen inför den stundande älgjakten, för många jägare höjdpunkten på året.
Inte stressad
Bengt Röken rekommenderar att jägare ska ha en digitaltermometer med sig för att mäta djurets kroppstemperatur direkt efter att det fällts. Ju mer stressat ett djur är, desto högre temperatur, något som är bra att känna till när man ska kyla av kroppen. Kvigan som nyss skjutits hade en låg kroppstemperatur, 38,5, och var alltså inte stressad.
Mycket slit
I det tilltagande regnet demonstrerar Bengt Röken sedan hur man skär bort en triangelformad bit av huden för att blottlägga vommen, d v s magen. Det gäller att inte skada vommen och tarmarna, med tanke på bakterierna som finns där.
Med hjälp av händerna, och "mycket slit och litet kniv" får Röken ut den stora vommen. Rund och vitaktig ligger den intill kvigans kropp. Magen på en ko, som är gräsätare, är större än vommen
på en älg, som är bladätare.
Mörning
- Nu är den urtagen, säger Bengt Röken när han även får fram tjocktarmsspiralen.
Efter urtagningen hängs kroppen upp för mörning. Det första dygnet blir musklerna till mörkt kött, fast, aromatiskt kött, säger Röken. Det sker genom sammandragningar i musklerna.
Från träff till tallrik
Henrik Pettersson, Vånga, en av deltagarna på kursen, där kursboken heter "Älgen - efter skottet. Från träff till tallrik", har sedan han var liten sett sin far hjälpa bönder i trakten att slakta, och varit med ute på jakt, så han är van vid det han ser den här kvällen.
Malin Strömfors, granne till Restad gård och själv jägare, tycker att hon lärt sig något nytt av Bengt Röken.
- Ja, att ta ur utan kniv. Annars är det stor risk att man skär sönder vommen, säger hon.