Bengt byter Ringdansen mot golf och segelbåt
Föraktet och slumstämpeln har bytts mot lovord och prisregn. En av miljonprogrammets största skamfläckar har förvandlats till ett attraktivt bostadsområde. Bengt Karlberg, Hyresbostäders distriktschef i Ringdansen, är nöjd. Så nöjd att han nu drar sig tillbaka och blir pensionär i förtid.
"Jag kommer att sakna alla människor som bor och jobbar här i Ringdansen", säger Bengt Karlberg, som går i pension 31 januari. FOTO: MADELEINE TUOMI
Foto:
- Nu blev det lite längre, säger han. Jag fyller 61 den 9 februari.
Sista januari arbetar han sin sista dag. Sedan väntar golf och segling. Bland annat.
- Hittills har jag bara hunnit spela 18 hål varje säsong, så nu hoppas jag kunna spela mer och bättra på mitt handicap. Jag har 33 och jag tycker att 20 är lämpligt. Då blir man lite jämnare i sitt spel. Nu spelar jag bra ena gången och letar bollar nästa gång. Det krävs mer träning.
Segling i Gryt
- Sedan har jag ett lantställe i Gryt och det är inget vilohem precis. Det är ett året-runt-hus precis vid Gryts brygga. Där har jag min segelbåt. Den hoppas jag få mer tid för. Jag har inte precis misskött båten, men jag har önskat att jag kunnat lägga ner mer tid på poleringen.
Resor blir det också i framtiden. Den första är redan inbokad.
- I februari åker jag till Spanien och spelar golf.
Överhettad marknad
Bengt Karlberg tar emot i sitt tjänsterum på Hyresbostäders projektkontor mitt i Ringdansen. Här hade Integrationsverket sina lokaler tidigare.
- Det finns hur många outhyrda lokaler som helst i Norrköping. När det finns lediga lokaler mitt inne i stan är det inte lätt att hyra ut något härute. Då får man konkurrera med hjälp av priset. Men det finns ju en gräns där också.
Lägenheterna har gått lättare att hyra ut. De tidigare 1 600 lägenheterna har blivit 916. Flera trapphus försvann när ringarna bröts upp. Och en del lägenheter har gjorts om till kontor.
- Det har varit en stor process, säger Bengt Karlberg. Men det har gått över förväntan, även om det varit jobbigt för en del hyresgäster. Resultatet har blivit väldigt bra och alla är mycket nöjda.
Fyra priser har det blivit för ombyggnaden. Sabos miljöpris, Byggnadsindustrins pris för bästa ombyggnadsprojekt i Sverige, Nordens miljöpris och Östra arkitekternas pris för bästa ombyggnadsprojekt. Den gamla stämpeln håller sakta men säkert på att tvättas bort.
- Det är en jättelång process och inget man vänder på en dag. Men varje gång vi har en ny visning kommer många besökare och de flesta är väldigt positiva. Speciellt människor som är nyinflyttade till stan. De har inga gamla förutfattade meningar.
Trenden har vänt
- Tidigare var Navestad ett segregerat område, det bodde nästan bara invandrare här. Nu har trenden vänt. Förra året hyrde vi ut 120 lägenheter. Av dem hyrdes 85-90 procent ut till svenskar. Det är positivt både för de boende och för området i sig. En blandad befolkning är en styrka.
Spårvagn i våningen
Själv bor Bengt Karlberg i Hageby.
- I ett radhus. Tidigare bodde vi i hus i Hageby. När vi sålde huset flyttade vi till våning i stan. För det ska man ju göra i ett visst skede av livet. Vi bodde i en jättefin våning vid Nygatan. Högt i tak, stuckatur och kakelugnar. Men jag vantrivdes, det var inte mitt liv. Jag vill kunna gå ut. Och jag vill ha lugn och ro, inte ha spårvagnar och motorcyklar som kör rakt genom lägenheten.
Eget företag
Bengt Karlberg hade tidigare ett eget företag, Industrimålning i Norrköping AB.
- Vi arbetade med tyngre måleri på industrier. Oxelösunds järnverk var en stor kund. Men jag tröttnade på att aldrig vara hemma. Vi åkte runt till Volvo, SKF och Pappersbruken lite överallt. 1989 sålde jag min del till min kompanjon Willy Hultgren, som fortfarande driver företaget.
Efter att ha skött tennisbanorna i Himmelstalund under ett par år, hamnade Bengt Karlberg på Hyresbostäder. 1993 blev han områdeschef i Navestad.
Besjälade
- Ibland har folk frågar mig hur jag kan jobba i Navestad. Men att jobba i den här typen av område är mycket roligare än att jobba i till exempel Haga, mycket mer stimulerande. Alla som arbetar här, socialarbetare, skolpersonal och polis, är så besjälade av sitt arbete. Här gör man ett jobb som betyder något.
- Det jag kommer att minnas bäst är kontakten med hyresgästerna och alla människor som jobbar här i området. Visst har det väl känts jobbigt många gånger, men mest har det varit positivt. Jag tycker om att arbeta med människor och det tror jag är en förutsättning för det är jobbet. Det har varit givande. Inte minst kontakterna med invandrarföreningarna.
Namn: Bengt Karlberg.
Ålder: 61 (den 9 februari).
Familj: Hustru Birgitta och döttrarna Catrin och Ulrika.
Bor: Radhus i Hageby.
Intressen: Golf, segling, idrott av alla slag (?jag har alltid idrottat. Fotboll, handboll, basket, bandy, ishockey, jag har spelat allt. Därför har jag heller aldrig blivit riktigt bra på något. Jag har också varit ordförande i Sylvia och Hästen Hockey?).
Aktuell: Blir pensionär den 31 januari