Bemöter försäkringskassans kritik mot för lättvindiga sjukintyg
Det är svårt för läkare att säga nej till sjukintyg. - Vi är inga poliser. Vi måste tro och lita på våra patienter. Det säger Halina Pettersson, chef på vårdcentralen Väven om försäkringskassans kritik - att läkare sjukskriver alldeles för lätt.
Halina Pettersson, chef för vårdcentralen Väven: Jag försöker övertala patienterna att inte vara sjukskrivna. Men det är patienten själv som bestämmer. Foto: Janne Forsby
Foto:
Enligt försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg är det patienterna själva som avgör om de ska bli sjukskrivna.
- Han har delvis rätt, men det är inte patienten själv som bestämmer. Det är i samråd med oss läkare, säger Halina Pettersson.
Enligt henne är det svårt att neka en patient sjukintyg.
- Jag försöker att övertala patienterna att inte vara sjukskrivna. Det är ingen som mår bra av att gå hemma. Men om patienten själv säger att det är omöjlig att utföra sitt arbete så måste jag tro på det. Jag kan inte bara sparka iväg en gråtande patient och säga att du måste jobba.
Slinker igenom
Halina Pettersson är medveten om att det är en och annan patient som slinker igenom eller, som hon utrycker det, luras. Men hon tror och hoppas inte att det är så vanligt med fuskare som försäkringskassan räknar med. De flesta kommer till vårdcentralen för att de behöver hjälp, framhåller Pettersson.
- Skulle vi ifrågasätta patienten vid första besöket så skulle hela patientkontakten rubbas. Och skulle vi misstro alla skulle det vara omöjligt för oss att jobba, säger Pettersson och fortsätter:
- Vi är utbildade för att hjälpa människor. Vi måste visa empati för alla. Annat skulle strida mot allt vi lärt oss på läkarutbildningen.
Halina Pettersson medger att det är relativt lätt att bli korttidssjukskriven. Men efter 35 dagar börjar ifrågasättandet.
- Då gör vi en rejäl utredning i samarbete med ett resursteam från försäkringskassan och landstinget. Då går det inte att fuska.
Besvärliga blanketter
Enligt en undersökning anser 80 procent av försäkringskassans handläggare att de ibland eller alltid har svårt att avgöra om läkaren har gjort en riktig bedömning. Halina Pettersson tror att en förklaring till det här är de långa blanketterna som måste fyllas i vid alla sjukskrivningar, korta som långa.
- Det tar lång tid och är väldigt besvärligt att fylla i. Att skriva sjukintyg tar mer tid än själva patientundersökningen.
Blockera hela vården
Pettersson befarar att det kommer att bli ännu värre om regeringens förslag med sjukintyg från första dagen går igenom.
- Det här skulle blockera hela sjukvården. Vi skulle bli en institution som bara skriver intyg istället för att hjälpa våra patienter, säger Halina Pettersson.
Annat som Pettersson skulle vilja förändra är företagshälsovården. Många patienter som kommer hit har, enligt henne, en åkomma som uppkommit i arbetet.
- Därför tycker jag att företagsläkarna, som jobbar på uppdrag av arbetsgivaren, borde ta ett större ansvar och inte skicka patienterna till vårdcentralen.