Det har beskrivits som det största arkeologiprojektet genom tiderna i Sverige och utredningar har nu visat på ett större antal fornlämningar än vad man tidigare trott.
Det rapporterar P4 Östergötland.
Utgrävningarna för Ostlänken kommer sysselsätta ett rekordstort antal arkeologer.
Mellan 2023 och 2026 kommer i stort sett varenda fältarkeolog i hela landet behövas för projektet och det är inte ens säkert att det räcker till.
– Uppemot 250 fältarkeologer kommer att behövas och som jag bedömer det är det fler än vad som finns i hela landet, säger Magnus Djerfsten, kulturmiljöansvarig på Trafikverket, till P4 Östergötland.
Trafikverket kommer nu vända sig till universitet med arkeologistundenter för att försöka väcka deras intresse för projektet.
Dessutom kan det bli nödvändigt att hämta in utländsk arbetskraft för att täcka upp behovet.
– Jag är av den uppfattningen att man kommer behöva gå utomlands och knyta upp kontakter. Kanske främst i norden men även andra länder för att få tag på så många fältarkeologer.
Enligt lagen måste fornlämningarna undersökas och dokumenteras innan bygget av järnvägen kan ta vid och om det inte finns tillräckligt med arkeologer finns en risk att bygget försenas.
– Vi vill helst inte se att vi kommer i det läget. Det är därför vi lyfter det här rätt tidigt nu, så att vi kan lösa de problemen, säger Magnus Djerfsten.