Behovet av terapi ökar efter ledighet

Månaderna efter jul märker Familjerådgivningen av ett ökat behov av parterapi. Samma ökning märks även efter sommarledigheten.

Behovet av parterapi ökar efter ledighet.

Behovet av parterapi ökar efter ledighet.

Foto: SANDRA QVIST

NORRKÖPING2015-01-10 10:51

– Under ledigheterna ges människor möjlighet att prata om sina problem, som de inte annars hinner göra i vardagen. De hör av sig till oss när de inte kommer vidare i sin dialog. Det säger Annelie Silén, enhetschef för Familjerådgivningen som vänder sig till boende i Norrköpings, Finspångs och Söderköpings kommuner.

De par som hör av sig till Familjerådgivningen känner att de behöver professionell hjälp för att kunna fortsätta prata med varandra.

– Det finns par som ringer direkt efter helgerna, berättar Annelie Silén.

Hon har en lång erfarenhet av familjerådgivning och konstaterar att tillströmningen av par till Familjerådgivningen är ganska jämt fördelad över året, med en liten minskning framför sommarsemestern och julen.

– Människor känner kanske att de inte vill påbörja några samtal före sin ledighet, utan väntar säger hon.

Enligt Annelie Silén har efterfrågan på familjerådgivning och parterapi ökat under de senaste två åren.

– Det har alltid varit en efterfrågan på familjerådgivning men under de senaste åren har denna efterfrågan ökat ytterligare, vilket också påverkar väntetiderna, säger Annelie Silén.

I dag ligger väntetiden på drygt en månad för parterapi. Varför efterfrågan har ökat ytterligare tror Anneli Silén kan bero på att människor söker stöd i tidigare skeenden.

– Tröskeln för att söka hjälp har blivit lägre och man är också medveten om att den här hjälpen finns att få, säger Annelie Silén.

En annan tendens som också märks är att tillströmningen av yngre par har ökat, enligt Annelie Silén.

Förutom att Familjerådgivningen träffar par som önskar hjälp med att återupprätta en bra relation söker även par där en eller båda vill separera och behöver hjälp med konfliktbearbetning för att underlätta en separation, inte minst för barnens skull, och för att stödja ett gemensamt föräldraansvar. Andra kan också efter en tids separation önska hjälp med kvardröjande problem. Statistisk för 2014 visar att 70 procent av paren sökte hjälp för att reparera sin relation.

En genomgång som tidningen Dagens Nyheter har gjort visar också att januari är den månad på året då flest ansökningar om skilsmässa lämnas in till länets tingsrätter. Bara till Stockholms läns tingsrätter lämnades det in 877 ansökningar om skilsmässa i januari 2013, enligt DN. Detta kan jämföras med månaden juni samma år, då 558 ansökningar om skilsmässa mottogs.

011 - 200 411

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om