En mamma tog med sin bebis till vårdcentralen i Hageby, Cityhälsan Söder, den 21 november förra året. Den lilla pojken, född 2013 hade varit förkyld i några dagar och den gångna natten hade han varit hes och haft svårt att andas varför mamman vände sig till vårdcentralen i Hageby.
Jourläkaren misstänkte att han hade laryngit, inflammation i stryphuvudet eller falsk krupp orsakat av en virusinfektion och ordinerade två olika mediciner.
När mamman kom till Apoteket så reagerade Apotekspersonalen på storleken på dosen och ville inte lämna ut medicinerna – ett kraftigt verkande kortisonpreparat och ett starkt beroendeframkallande medel.
”Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel”, står det i FASS.
Mamman ringde till sjukvårdsrådgivningen som i sin tur slog larm till vårdcentralen.
– Ge inte medicinen till sonen, uppmanade vårdenhetschefen strax därefter.
Under samtalets gång framkom det att den lille pojken andats in brandrök på kvällen och natten innan då det brann kraftigt i ett flerfamiljshus på Plåtslagaregatan i Hageby. Stora lågor slog ut från taket och de boende evakuerades.
När det här blev känt fick mamman rådet att ta kontakt med barnkliniken.
Händelsen anmäldes två månader efter det här till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.
Den berörda jourläkaren har medgett att hon var stressad då hon träffade den lille pojken.
Direkt efter händelsen beslutade verksamhetschefen att den berörda läkaren inte skulle få ha jour och inte längre handlägga barn under två år. Läkaren har också fått en ordinarie distriktsläkare som handledare. Dessutom har den medicinskt ansvarige läkaren fått i uppdrag att genomföra journalgranskningar för att säkerställa den medicinska säkerheten.
IVO har nu granskat ärendet och bedömer att landstinget har vidtagit relevanta åtgärder varför ärendet avslutas.
Enligt en ny studie korrigerar apoteken varje år omkring 850 000 felaktiga förskrivna recept.
– Hade 24 000 av dessa patienter gått hem med fel läkemedel och/eller läkemedel i felaktig styrka eller dos, skulle de ha hamnat på sjukhus, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening till Folkbladet.
Hur illa det hade kunnat går för den lille pojken i Norrköping vill han dock inte uttala sig om.