Beatrice mår bra av kultur

Hos Ann-Charlotte på Konstmuseet finns inga krav på att prestera. Därför mår deltagarna så bra.

Mår bra. Det gör Beatrice Illanes när hon skapar i Bildverkstan på Konstmuseet.

Mår bra. Det gör Beatrice Illanes när hon skapar i Bildverkstan på Konstmuseet.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2014-12-08 11:00

– Uppgiften var att vi skulle landa någonstans på jorden, där vi känner oss trygga. Jag landade i norra Finland, i min morfars sommarhus berättar Minna.

Hon visar sin målning i akryl, som föreställer ett härligt hemman vid havet.

– Det är så kravlöst här. Man behöver inte måla för att det ska bli något, säger Minna.

Hon är en av ett handfull deltagare i Konstmuseets aktivitet skapande, som museet erbjuder i samarbete med Landstinget i Östergötland och där man använder kultur som ett kompletterande verktyg till den traditionella sjukvården.

Museipedagog Ann-Charlotte Peterson är gruppens handledare.

– Jag försöker ta bort rädslan hos deltagarna att de inte kan och få dem att hitta den kreativa skapandeprocessen, där tid och rum försvinner säger Ann-Charlotte Peterson.

Under fredagseftermiddagarna har gruppen samlats i Konstmuseets bildverkstad Krumeluren för att måla allt möjligt som finns i konsten, och få möjlighet att pröva olika tekniker.

– Min roll i det här är att lyssna av och ge förslag på vad man kan göra och arbeta vidare med. Det viktigaste är att det inte finns några krav och deltagarna axlar bort det som har med prestation att göra, säger hon.

Själv är Ann-Charlotte Peterson intresserad av hur kulturen påverkar välmående och tillfrisknande hos människor. Hon har bland annat tidigare arbetat med konstens betydelse för personal och besökare på Vrinnevisjukhuset.

I gruppen har deltagarna bland annat fått blanda sina egna färger, gjort stora linjeövningar och prövat på såväl mjuk som hård linjeföring.

– Jag försöker få deltagarna att ha kul, få dem att se möjligheter och att det inte finns några fel. Det är så viktigt och inte minst att så frön till någon slags glädje konstaterar Ann-Charlotte Peterson.

En av deltagarna, Beatrice Illanes, berättar att de har prövat att blunda och måla

– Det var en jättekul process när jag målade efter den känsla som jag då hade. Det finns en sådan energi i gruppen och man mår verkligen bra här. Dessutom inspirerar vi varandra berättar hon.

Beatrice Illana får medhåll av Anna Frank som också tycker att människorna i gruppen fungerar så bra ihop och att Ann-Charlotte inspirerar dem.

Beatrice har för övrigt blivit så biten av måleriet att hon har köpt egna färger, som hon blandar hemma.

– Men det är inte lika kul att måla hemma, konstaterar hon.

I fredags träffades gruppen för sista gången. Flera av deltagarna hoppas få komma tillbaka i vår igen, när verksamheten startar i mars.

Målgruppen för Må bra med kultur är personer med stressrelaterade besvär, oro och smärta och som har varit i kontakt med behandlande vårdspersonal. Forskning visar att kulturupplevelser aktivt kan bidra till en bättre hälsa och ett snabbare tillfrisknande. Aktiviteten ska vara lustfylld och prestationsfri för att göra nytta, visar forskningen.

Jenny Nilsson, student på socionomprogrammet vid Linköpings universitet har skrivit uppsatsen "Gemenskap som väg till hälsa". Uppsatsen utgår från sex intervjuer med deltagare i Må bra med kultur och visar bland annat att det finns ett behov av att ha relationer och att få möta andra i samma situation och att få känna sig behövd och värdefull trots sjukskrivning och uppnådd pensionsålder. Det finns också ett behov av att vara välkommen i verksamheter utan krav på återgång till arbete.

De Må bra med kultur-aktiviteter som östgötalandstinget kan erbjuda, i samarbete med olika kulturaktörer i länet, är dans, bokcirkel, eget skapande, sång, natur och trädgårdsaktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om