Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre samverkan för barn i familjehem

Region Östergötland har kommit överens med kommunerna i länet om att förbättra samverkan kring barn och ungdomar som är placerade i familje- eller behandlingshem.

Under 2018 var totalt cirka 1 600 barn och unga placerade i familje- eller behandlingshem i Östergötland. Av dessa var cirka 64 procent placerade i familjehem.

Under 2018 var totalt cirka 1 600 barn och unga placerade i familje- eller behandlingshem i Östergötland. Av dessa var cirka 64 procent placerade i familjehem.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Norrköping2020-06-10 13:00

Totalt 1 600 barn och unga var år 2018 placerade i familjehem eller på behandlingshem (ibland kallat HVB-hem) i Östergötland. Två tredjedelar av dessa var placerade i familjehem. Varje år nyplaceras också 450 till 500 barn och unga i dessa boenden.

Nu har Region Östergötland gjort en överenskommelse med länets kommuner för att öka förutsättningarna för att insatser från socialtjänst, skola och vård görs utifrån barnens behov och i rätt tid. Skillnaden blir att ansvaret mellan kommun och region för barn placerade i familje- eller behandlingshem tydliggörs, svarar Helena Balthammar (S), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, i ett mejl:

– Där ansvaret tidigare riskerat att hamnat mellan stolarna, då det är både socialtjänst, skola och vården som ger insatser till barnet. Där behöver insatserna vara väl sammansatta, komma i rätt tid, och överensstämma med barnets behov.

Överenskommelsen förtydligar ansvarsfördelning och samverkan kring exempelvis hälsoundersökningar, rapportering av avvikelser, stöd vid psykisk ohälsa och missbruk och stöd till anhöriga.

Att överenskommelsen kommer nu har dock inget med fallet med Lilla hjärtat i Norrköping att göra.

– Det är en djup tragedi att Lilla hjärtat dog och att samhället svek. Arbetet med denna överenskommelse mellan kommun och region påbörjades dock redan för flera år sedan, svarar Helena Balthammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!