På det senaste mötet med kommunfullmäktige redogjorde samhällsbyggnadsdirektören för en rapport om bostadsförsörjningen i kommunen. Norrköping fortsätter att växa och det byggs bostäder, men hyresnivåerna gör att det blir allt svårare för människor som lever på bidrag eller har låg inkomst att hitta en bostad.
– Vi pratar ofta om att det är bostadsbrist i Norrköping med de är inte hela sanningen. Det är bostadsbrist inom en del av beståndet, säger Kaj Hägerström.
– Inom det nyrenoverade beståndet är det inte ens kö, jag tror till och med att det finns lägenheter som står tomma.
– Till de små lägenheterna i det äldre beståndet kan det vara flera 100 personer i kö.
Men den senaste veckan har Kaj Hägerström sett en förändring som gör att han ser ljusare på framtiden. I ett par byggprojekt väljer byggherren att bygga mindre lägenheter.
– De använder samma norm för hyrorna, idag cirka 1700 kronor per kvadratmeter, men tidigare har de byggt relativt stora lägenheter. Nu gör de tvärtom och bygger ganska smått. Det kan vara ettor på 27 kvadrat och tvåor på 50 kvadrat. Plötsligt får du en hyressättning som är mycket lägre.
Som exempel nämner han Heimstadens bygge i Björkalund, där 116 lägenheter ska stå klara i slutet av året. Där byggs det ettor till treor på 26 till 61 kvadratmeter. Även Levi Fastigheter som ska bygga i Fyrby har liknande planer vad gäller lägenheternas storlek.
Byggherrar har möjlighet att få ett statligt investeringsstöd om de uppfyller att antal krav och erbjuder den aktuella kommunen att hyra ett antal lägenheter av beståndet som byggs.
– Det har vi inte kunnat nappa på tidigare eftersom hyrorna varit så dyra. Nu kan vi tacka ja eftersom de är i linje med vad vår målgrupp kommer kunna klara av, säger Kaj Hägerström.
De lägenheter som kommunen hyr är till människor som fått ett biståndsbedömt beslut. Det kan till exempel handla om människor med höga hyresskulder, tidigare missbruksproblematik, våldsutsatta eller flyktingar som är anvisade hit.
– Men det handlar inte bara om lägenheter som kommunen behöver ha till människor som är socialt utsatta, utan det är andra människor utan den typen av problem men som har en låg inkomst. Så det är bra att det dyker upp en bostadsmarknad som möjliggör för människor att hyra.
Sara Malmberg Macdonald, chef för projekt- och fastighetsutveckling Sverige på Heimstaden, kan inte säga att det är en trend, men att ett skäl till att de bygger mindre lägenheter är att de ska få ner hyrorna.
– Genom att bygga ytsmart så kan man få god funktion på mindre yta. Det gör också att månadshyran går ner och det blir rimligt för fler att efterfråga, säger hon.
Heimstaden tittar alltid på möjligheten att bygga med investeringsstöd och ansöker om det om det är rimligt.
– Vi gör det vid relativt många projekt skulle jag säga, säger Sara Malmberg Macdonald.
Är det större efterfrågan på mindre lägenheter?
– Det är olika i olika kommuner. I vissa kommuner är det en stor efterfrågan på små lägenheter och i andra kan det vara större efterfrågan från familjer.
– Vår bedömning är att de lägenheter som vi bygger i Norrköping ska möta den efterfrågan som finns. Vad jag hört från förvaltningen så är de glada över att det kommer fler lägenheter med mindre yta.