Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre information om mammografin

NORRKÖPING
Landstingens information till patienter som gör mammografiundersökning måste förbättras, anser Socialstyrelsen.
I Östergötland skickas endast en kortfattad kallelse till patienterna när det är dags för undersökning.
- Jag tycker att vår patientinformation är tillräcklig, säger Bedrich Vitak, klinikchef mammografienheten.

Socialstyrelsen rekommenderar landstingen att erbjuda mammografi åt kvinnor mellan 40 och 74 år. Men påpekar vikten av en förbättrad information till patienterna.
FOTO: SCANPIX

Socialstyrelsen rekommenderar landstingen att erbjuda mammografi åt kvinnor mellan 40 och 74 år. Men påpekar vikten av en förbättrad information till patienterna. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2002-03-16 00:00
Kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografiundersökning av Landstinget i Östergötland. I inbjudan till står att undersökningen ger "möjlighet till tidig upptäckt av bröstcancer.
Hälsokontroller bör göras regelbundet för att bli effektiva." Det är informationen som ges i den skriftliga kallelsen.
- Det kan tyckas kort, men vi kan ju inte lämna hur långa meddelanden som helst, säger Bedrich Vitak.
Socialstyrelsen går nu ut och understryker vikten av att landstingen informerar patienten om vad det innebär att genomföra mammografiscreening.
- Jag tycker att patientinformationen är tillräcklig. Vi får inte glömma att information ges här vid första besöket. Då har vi ett samtal med varje kvinna och delar ut en broschyr om bröstcancer och självundersökningsteknik, säger Bedrich Vitak.

<b>Diverse risker</b>
- Däremot informerar vi inte om diverse risker. Det gör mer skada än nytta att upplysa om hur många patienter som inte får sin cancer upptäckt genom screening. Givetvis händer detta och vi använder det för att förbättra vår kvalité. Vi håller på att upprätta ett kvalitetsregister.
Socialstyrelsen omprövar fortlöpande de rekommendationer som utfärdas. Men rekommendationerna om mammografi har behållits eftersom vetenskapliga undersökningar har visat att det minskar dödligheten i bröstcancer med åtminstone 20 procent.
Om riskerna och nackdelarna med röntgenstrålning skriver Socialstyrelsen att de "måste betraktas som små i jämförelse med fördelarna".
Men en nackdel som förs fram är att många landstings otillräcklig information gör kvinnor oroliga i onödan.

<b>Misstänkta förändringar</b>
- Exempelvis kan sådan enkel information som hur liten del av dem som har misstänkta förändringar som verkligen har cancer borde de patienter som kallas på återbesök få i brevet, så att de inte oroas i onödan, säger Bo Lindblom, på Socialstyrelsens Hälso- och sjukvårdsavdelning.
I Östergötland kontaktas patienter som har en misstänkt tumör av en röntgensköterska. Men de som kallas till återbesök på grund av dåliga röntgenbilder får en skriftlig kallelse.

<b>Måste kompletteras?</b>
Framgår det att det är bilderna som är dåliga och måste kompletteras?
- Ja, det framgår att vi måste komplettera bilderna, men det är väl inte specificerat exakt vad det är för problem. En del ringer och då får de tala med en sköterska och får då svar på sina frågor, säger Bedrich Vitek.

<b>Hör inte av sig</b>
Ett annat problem med mmmografiundersökningarna är enligt Socialstyrelsen att patienten litar för mycket på dem och inte hör av sig till sjukvården om de upptäcker något misstänkt, utan väntar med sina frågor till nästa besök.
Socialstyrelsen bedriver ett projekt om patientens rätt till information och inflytande över vård och behandling. Cancerfonden har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur informationen bör utformas.
- Men det är inget som kommer att dikteras för landstingen i detalj. Vad som är viktigt är att informationen ska finnas och vara bred och allsidig, säger Bo Lindblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om