Bättre hjälp för långtidssjukskrivna
Norrköping följer nu Finspångs goda exempel och samordnar från årsskiftet åtgärderna för långtidssjukskrivna. Landsting, kommun, försäkringskassa och länsarbetsnämnd ska dra åt samma håll, med en gemensam kassa och skräddarsydda insatser, för att bättre hjälpa de långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet.
I Norrköping bildas vid årsskiftet samordningsförbundet Resam, finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.
- Vi har följt arbetet som skett i Finspång och är angelägna att komma i gång här i Norrköping, säger kommunalrådet Rita Eklund (s). Vi ska använda de resurser vi har på ett effektivt sätt.
Gemensam bedömning
Problemet för många långtidsjukskrivna är att de hamnat mellan stolarna, de har valsat runt mellan myndigheterna vars insatser inte samordnats.
- Nu blir det en gemensam bedömning, en gemensam handlingsplan, tillsammans med individen, säger Christina Hasselrot (s), landstingspolitiker med ansvar för samverkansfrågor.
Hon berättar om en ensamstående mamma i Finspång som varit sjukskriven i två år, som tappat självförtroendet, som mådde dåligt, som hade yrkesutbildning men var beroende av försörjningsstöd. Vägen tillbaka för henne blev samlade insatser som arbetsträning, terapi och budgetrådgivning.
Mest sjukskrivna
I Östergötland satsar man nu på de geografiska områdena Norrköping och Motala/Vadstena.
- Anledningen är att vi har de högsta ohälsotalen där. De har mest sjukskrivningar i hela Östergötland, säger Conny Öhman, ordförande för försäkringskassan i Östergötland. Det är där vi ska satsa först. Det är en pusselbit i den nationella ambitionen att halvera sjukskrivningarna till år 2008.
Målgruppen är långtidssjukskrivna och andra med sammansatta problem eller komplicerade livssituationer, människor som är i behov av insatser från flera olika håll. Det är t ex personer med psykisk ohälsa, långtidssjukskrivna kvinnor med problem i muskulatur och skelett, unga arbetslösa, eller personer med utomnordisk härkomst som är arbetslösa och inte kan tillräcklig svenska. I Norrköping visar kartläggning att det handlar om ca 3 500 personer.
Det första året får samordningsförbunden i Motala/Vadstena sju miljoner och Norrköping 15 miljoner. Totalt satsar man i Norrköping 60 miljoner på fyra år. Staten betalar hälften, och landstinget och kommunen en fjärdedel var.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!