Uppfyller politikerna sina vallöften? frågar sig Elin Naurin och presenterar en mängd siffror och tabeller. Definitionen på vad som räknas som ett vallöfte har man gemensamt kommit överens om forskare emellan på internationell nivå. Den går i korthet ut på att vallöftet ska vara mätbart.
– Ett vallöfte är ett uttalande om framtiden som är testbart, säger Elin Naurin och förklara att politikers uttalanden om att de exempelvis lovar att arbeta för ett tryggare samhälle därför uteslutits från forskningen.
Elin Naurin har i sin forskning analyserat alla vallöfte givna i valmanifest under åren 1991-2010. Under den perioden har antalet vallöften tredubblats. Socialdemokraterna visar på ett något bättre resultat än alliansen när det gäller att uppfylla sina vallöften. Resultaten visar också att Sverige ligger högt i jämförelse med andra länder. Koalitionsregeringar har svårare att uppfylla sina vallöften än regeringar bestående av ett parti. Minoritetsregeringar är däremot duktiga på att uppfylla sina vallöften enligt Elin Naurins forskning och det beror på att de ofta fokuserar på vallöften i samband med att de skapar samarbetskontrakt med andra partier. I en undersökning hon gjorde i samband med valet 1994 uppfyllde Socialdemokraterna 86 procent av de vallöften de gav i det valet. Presentationen av det resultatet upprörde många. I Svenska dagbladet kunde man läsa kommentarer som "Är hon ens läskunnig?" och "En meningslös uppsats". Andra tyckte att sådan forskning borde läggas ned.
– Sossarna var glada, alla andra var upprörda.
Bland allmänheten är bilden om de löftesbrytande politikerna väldigt utbredd menar Elin Naurin.
– Det är en vanlig uppfattning att partier oftast bryter sina löften.
Detta beror till stor del på att väljarnas sätt att definiera vad som är ett vallöfte är annorlunda än forskningens definition.
– Väljarnas definition är bredare.
Elin Naurin menar att om en politiker säger att det är ovärdigt ett samhälle med tiggare på gatan och så finns det sedan efter det uttalandet tiggare på gatan, ja då har den som sagt det enligt en del brutit sitt löfte. Forskarna fokuserar på beslut och ageranden.
– Vi talar om olika saker.
Till föreläsningen kom bland annat ett antal lokalpolitiker så som Stefan Hagfeldt (M), Olle Johansson (S) och Kikki Liljeblad (S). Kikki Liljeblad menade att ett skäl till att en del menar att politiker bryter sina löften kan vara att de har träffat någon lokal politiker som lovat något som sedan inte får stöd när frågan tas upp på partiets kongress.