Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Båtar, badkar och textil visades på Östgötadagar

Föreningar, byalag och företag öppnade portarna till sina gårdar, lokaler och verkstäder på landsbygden. I helgen ordnades Östgötadagarna för fjärde året i rad.

Vad sägs om ett bad i en vedeldad tunna? Snickaren Johan Heinesjö har byggt den av lärkträ. - Den är jag litet stolt över. Lärkträet kommer från Ryssland och är av fin kvalité som stoppar röta bra, säger han.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Vad sägs om ett bad i en vedeldad tunna? Snickaren Johan Heinesjö har byggt den av lärkträ. - Den är jag litet stolt över. Lärkträet kommer från Ryssland och är av fin kvalité som stoppar röta bra, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-09-06 06:00
Landshövding Björn Eriksson var dagen till ära klädd i hög hatt när Östgötadagarna officiellt invigdes i Östra Husby bygdegård. Temat på invigningen var nämligen "Framtid Vikbolandet - där dåtid möter nutid och framtid", med hembygdsföreningarna som representant för rötterna och byalagen för framtidshoppet.
- Från början var idén om Östgötadagarna ganska vag, men vi blir bättre och bättre på att bli ambassadörer för vårt län och för varje år kommer allt fler intresserade, säger Margareta Carling, projektledare för Östgötadagarna.
- Dagarna visar vikten av att gå ihop. Om man sitter ensam och blinkar med sin ficklampa är det inte så många som ser en, fortsätter hon.
Under invigningen presenterades årets östgötakonsthantverk, en löpare designad och vävd av Björke Vävstuga i Skärblacka. När Britta Eriksson och Ylwa Källgren drog igång verksamheten för 20 år sedan vävde de förhand, men nu sker hela produktionen med mekaniska vävstolar.
Motiveringen till utmärkelsen är att Björke Vävstuga skapar textil av hög kvalité med egen design och årets löpare passar med de färger som förknippas med länet: det blå vattnet och rågfältens varmt gula färg.
- Det betyder mycket för oss. Förhoppningsvis syns vi mer, så fler hittar till oss nu, säger Britta.
Margareta Carling från Östsvenska turistrådet förklarar vitsen med att utse årets konsthantverkare:
- Det är ett sätt att kvalitetssäkra konsthantverket och ta fram kollektioner vi är stolta över. Det är bra presenter när länet representeras i olika sammanhang, säger hon.
Dagarna lockade i år mellan 400 och 500 deltagare. En av de många som öppnade sin verkstad för besökare var båtsnickaren Johan Heinesjö på Vikbolandet.
- Jag tycker det är trevligt med de här dagarna och hittills har det kommit fler än förväntat, säger han.
Johan Heinesjö valde en gång i tiden träteknisk linje på gymnasiet och fortsatte till Båtbyggarskolan i Storebro, en mil söder om Vimmerby. Sedan tre säsonger tillbaka driver han Vikbolandets båtsnickeri.
- Jag har alltid haft ett intresse för båtar och skärgård. Dessutom är jag intresserad av hantverk, säger han. Men att bara försörja sig på båtbyggnad är svårt skulle jag tippa.
För att göra arbetet mindre ensamt är han med i Maskinring Öst och han försörjer sig mest på inredningssnickeri för hus och hem. Men hjärtat klappar starkast för båtbyggeriet. Och i helgen visade han för intresserade besökare hur man bygger en drygt fyra meter lång flatbottnad eka av gran, ett träslag som är lätt, billigt och sällan spricker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om