Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bästa tipsen hur man lär sig att hantera motgångar

I 13 år har Kristina Bähr coachat chefer och hjälpt dem lösa utmaningar de står inför. Nu har hon tagit sin erfarenhet vidare och skrivit en bok om hur man kan träna upp sin förmåga att hantera motgångar.

Kristina Bähr, författare, barnläkare och chefscoach har skrivit en bok om hur man tränar sin förmåga att hantera motgångar.

Kristina Bähr, författare, barnläkare och chefscoach har skrivit en bok om hur man tränar sin förmåga att hantera motgångar.

Foto: Magnus Aronson

Norrköping2023-12-07 12:00

Kristina Bähr är i grunden barnläkarspecialist och jobbar i dag halvtid på vårdcentralen i Skärblacka. Vid sidan av det driver hon sen 2010 ett företag där hon erbjuder chefscoaching och föreläser om elevhälsoarbete bland annat. Hon började tidigt att engagera sig fackligt och där väcktes hennes intresse för hur man skapar en bra arbetsplats och vad som krävs för att uppnå det.   

– De första uppdragen fick jag egentligen av kollegor som tyckte att jag hade mycket erfarenhet. Sen dess har jag hållit på. Jag har också haft ledande befattningar inom elevhälsan, så det har blivit naturligt att jag har satt mig in i de frågorna, säger hon.

Nu har hon gett ut boken ”Resilient ledare” på förlaget Liber. 

Varför ville du skriva den här boken?

– Därför att jag har skrivit en liknande bok för elever, som handlar om hur du tränar dem i resiliens. Samtidigt tycker jag att vi vuxna inte är så duktiga på det. Om vi blir duktiga på resiliens kommer det också att gagna våra familjer och samhället i stort.

Med resiliens menas vår förmåga att hantera vardagens utmaningar och motgångar. Att kort beskriva hur man kan träna sig själv i det är inte lätt, men Kristina Bähr ger några tips. Det första är att skaffa sig ett flexibelt tankesätt.

– Det kan man inte göra utan att titta på sig själv, så självkännedom är en nyckel till det. Men också att lära sig hantera sina känslor, att förstå vad som händer när jag blir irriterad, besviken eller ledsen.

Det gäller också att sluta agera "fort och fel".

– Det gör vi i princip hela tiden. Vi tankeläser andra, vi läser av människor fel och drar slutsatser av människors handlande som är negativt för oss själva. Alla felantaganden behöver vi också bli varse, säger Kristina.

Finns det något praktisk sätt att öva det här på?

– Ja, det finns flera. Ett sätt kan vara att skriva dagbok eller noteringar kring sin arbetsvecka. Vad har gått bra och vad är jag stolt över? Vad gick snett och vad kan jag göra bättre nästa gång?

– Sen kan man också träna på att se fler perspektiv. Vad är det jag borde veta här som jag inte vet?

Kan vem som helst använda det här i vardagen?

– Ja, absolut. Dels det här med dagboken. Men jag skulle också säga att jobba med tacksamhet. För tacksamhet och hjälpsamhet är förmågor som gör att vi blir mer lösningsfokuserade. Det beror på att hjärnan blir lugn av att tänka optimistiskt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!