Bäst - och sämst
Mer än var tionde elev som gick ut nian i våras i Norrköping är underkänd i svenska, engelska eller matematik. Det betyder att de inte kommit in på gymnasiet.På Borgsmoskolan var 27 procent av niorna underkända. På Kunskapsskolan tre procent.
I topp - Kunskapsskolan. Här var bara tre procent av niorna underkända i något av de tre ämnena. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- Det betyder att om man har MVG i alla ämnen utom i just något av de här tre ämnena kommer man inte in, säger Sven-Anders Krunegård, programsekreterare och ansvarig för gymnasieutbildningen i Norrköpings kommun. Men det vanliga är förstås att man har svårt med flera ämnen.
I år saknar elva procent av eleverna i Norrköping behörighet till gymnasieskolan. Förra året var det tolv procent. 2002 och 2001 var fjorton procent obehöriga.
Norrköping ligger över riksgenomsnittet som i år är 10,6 procent.
- Jag vet att vi gör det, säger Sven-Anders Krunegård. Men vi ser ändå en sjunkande tendens. Grundskolorna har gjort en medveten satsning och jobbat hårdare för att hjälpa de här eleverna.
Skolorna misslyckas
Flera av skolorna har ändå misslyckats.
- Vi vill naturligtvis ha noll procent, säger Peter Gustafsson, intagningssekreterare på intagningskansliet i Norrköping. Visst finns det olika faktorer som spelar in, en dyslexi som inte blivit utredd i tid, dödsfall i familjen eller att lärare och elev helt enkelt inte går ihop. Men när vissa skolor märker ut sig måste man fråga sig vad det beror på.
Borgsmoskolan toppar alltså listan över underkända elever med 27 procent. Därefter kommer Hagebyskolan med 22 procent, Victoriaskolan med 18 procent och Enebyskolan med 17 procent.
På Vikbolandsskolan är däremot bara två procent av eleverna underkända och på Kunskapsskolan tre procent.
- Jag tycker man kan se betygen som ett kvitto, både på elever och skola, säger Peter Gustafsson.
Sommarskola
Under sommaren har flera av eleverna läst upp sina betyg på sommarskola, men fortfarande saknar 8,6 procent behörighet.
- Det är en alldeles för hög siffra, säger Peter Gustafsson.
Nu väntar Marielundsgymnasiet för de flesta av de underkända eleverna. Där får de läsa upp sina betyg och sedan söka på nytt nästa läsår.
De elever som har godkänt i de flesta ämnen kan välja det programinriktade individuella programmet. Det finns på alla fyra gymnasieskolorna. Eleverna läser då yrkesinriktade ämnen parallellt med studierna för att få behörighet. När de är godkända går de in i det ordinarie programmet.
Ännu sämre i Finspång
Finspång och Valdemarsvik ligger ännu sämre till än Norrköping. I FInspång saknade 15 procent av niorna behörighet till gymnasieskolan och i Valdemarsvik 16 procent. Söderköping var däremot bättre. Där var åtta procent av eleverna underkända.
Borgsmoskolan 27 procent
Hagebyskolan 22 procent
Victoriaskolan 18 procent
Enebyskolan 17 procent
Navestadskolan 14 procent
Hultdalsskolan 13 procent
Ljuraskolan 11 procent
Råsslaskolan 9 procent
Mosstorpsskolan 8 procent
Hagaskolan 8 procent
Larssons 8 procent
Ektorpsskolan 5 procent
Vindruvan 4 procent
Kunskapsskolan 3 procent
Vikbolandsskolan 2 procent