Bäst att passa på
VADSTENADet blev ett stillsamt firande i ett soligt Vadstena när Birgittajubileet inleddes på lördagen med vad arrangörerna kallade folkliga aktiviteter på torg och gator i centrum och vid Klosterkyrkan.När Vadstena firade Heliga Birgitta var vädergudarna på sitt bästa humör
Klick! Moderna nunnor med kameror i högsta hugg dokumenterade Birgittafestligheterna. Här var det ungdomarnas teaterföreställning om heliga Birgitta som förevigades. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto: Fotograf saknas!
Birgittasystrarna moder Regina och moder Judith från Bangalore i Indien njöt av den sköna dagen i Vadstena.
- Underbart. Vilket vackert land, sa de, glada att vara i Vadstena där de kände Birgittas närhet.
- Hon var ett riktigt helgon. Det är underbart att se att så många älskar Birgitta, sa moder Regina och moder Judith som samma morgon varit och tittat på relikskrinet innehållande bland annat heliga Birgittas kranium, som för första gången på många år visades upp i Klosterkyrkan.
Vid långbordet på Storgatan satt Katrin Andersson från Vadstena, med sonen Melker, sju månader.
- Det är trevligt. Det är mycket turister. Det är jättebra. Det är alltid roligt när det händer något i stan. Och det är bra för köpmännen, säger Katrin som själv en gång spelat heliga Birgitta i det numera nerlagda Birgittaspelet.
Ett nytt Birgittaspel var på gång till jubileet, men det stupade på grund av brist på finansiärer, berättar Katrin som uppfattar Birgitta som, milt uttryckt, en kvinna som visste vad hon ville.
- Hon var väldigt speciell.
Medeltidsmarknad, tornerspel med Åtvidabergs riddarskola, korandet av den officiella Birgittabakelsen och musik med Norrköpings symfoniorkester på kvällen var några av lördagens begivenheter. På kvällen bjöds Vadstenaborna på buffé vid slottet.
Landshövding Björn Eriksson var nöjd med lördagens folkliga karaktär, vilket han eftersträvat som komplement till alla prominenta personer som gästade Vadstena på söndagen.
Högtidshelgen invigdes officiellt vid 17-tiden på lördagen med en särskild Birgittafanfar. En av invigningstalarna var Moder Karin, abbedissa för Vadstena kloster.
-Vadstena är Guds och den heliga Birgittas stad. Här kan vi höra historiens vingslag. Birgitta är alltid närvarande, sade hon, enligt TT:s referat.
<b>Pilgrimsmål</b>
I fredags fick Vadstena ännu en relik. Moder Tekla, generalabbedissa från Rom, överlämnade då en exklusiv gåva till klostermuseet: en liten bit av heliga Birgittas ryggrad.
På lördagen kunde man vandra 1,5 km i Birgittas fotspår, med pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström i spetsen.
- Vadstena blev tidigt ett pilgrimsmål. Miljoner människor har kommit hit som pilgrimer, berättar Hans-Erik Lindström.
Inger Printz-Gustafsson (s), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, hoppas på fortsatt många besök nu när Vadstena firar 700-årsjubileet av Birgittas födelse.
-Vi kommer på världskartan och det betyder att många människor förhoppningsvis ska komma hit i framtiden, säger hon till TT.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!