Basketprofilen vårdas för covid: "Livsfarlig sjukdom"

Är pandemin över? Robert Stipesevic, 53, är ett bevis för att så inte är fallet. "Covid är en livsfarlig sjukdom", säger han.

Robert Stipesevic drabbades av svår covid och fick läggas in akut på infektionskliniken i Norrköping.

Robert Stipesevic drabbades av svår covid och fick läggas in akut på infektionskliniken i Norrköping.

Foto: Privat

Norrköping2022-02-27 16:00

Det började med vad han trodde skulle vara en lättare förkylning för ungefär tre veckor sedan.

Men tillståndet skulle bli värre. Mycket värre.

När Folkbladet talar med företagsledaren och basketprofilen Robert Stipesevic så får det ske via telefon. 53-åringen är nämligen inskriven på infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset där han vårdas för svår covid och dubbelsidig lunginflammation. Kroppen värker.

– Jag vill att folk ska förstå hur illa den här sjukdomen kan bli. Den är livsfarlig, klargör Robert med skärpa.

Han låter medtagen där han ligger, isolerad från familj, vänner, arbetskolleger och alla andra utanför sjukhusväggarna.

Ändå är det här en bra dag. För första gången på länge kan han andas någorlunda normalt utan syrgas. Så har det långtifrån alltid varit under vistelsen på Vrinnevi, dit han fördes akut i ambulans i början av månaden.

– Jag har varit väldigt rädd och känt mig förvirrad. Syresättningen har varit så låg att det svartnat för ögonen. Känslan av att inte veta om man ska klara sig är fruktansvärd. Varje steg har varit som att bestiga Mount Everest.

Redan i december 2020 fick Robert, som har underliggande sjukdomar, covid, endast några veckor innan första svensken fick en dos vaccin på ett äldreboende i Mjölby.

– Jag fick feber och låg hemma i två veckor. Det kändes ungefär som en svår influensa den gången.

Då kvicknade han till igen rätt snart och det skulle dröja 14 månader innan viruset åter skulle hemsöka familjen Stipesevic i Söderköping.

Även den här gången började det som en lättare förkylning. Flera medlemmar i familjen insjuknade, men ingen drabbades lika hårt som Robert.

– Efter 7-8 dagar fick jag plötsligt mycket svårare att andas, jag blev andfådd bara av att röra mig. Jag fick ingen luft och minsta ansträngning orsakade en fruktansvärd hosta.

Förra lördagen hade han låg syresättning och det blev ambulansfärd till Vrinnevisjukhuset. 

– Jag fick kraftig syrgas och det kändes som jag skulle kvävas.

Robert plågades av ångest men lugnades av vårdpersonalen.

– De är helt fantastiska. En läkare sa: "Vi tar hand om dig", och det fick mig att känna mig trygg. Personalens insatser har varit otroligt bra. Så mycket hjärta och energi de lägger i det här – och inget ifrågasättande. Det och min kristna tro har hjälpt mig mycket.

Han tackar också för det fina stöd han fått av kollegerna på städbolaget Exiso, där han är HR-chef och divisionschef.

Robert Stipesevic vill inte bidra till polarisering i samhället och undviker att svara på om han själv är vaccinerad.

– Jag vill inte att man ska ställa människor mot varandra i den här frågan. Budskapet jag ger är: Hamna inte där jag är utan att vara vaccinerad. Lyssna på läkarna och vetenskapen och ta sprutan.

Basketfantasten Robert syns ofta i samband med Dolphins matcher där han bland annat figurerat som matchdelegat. I helgen skulle han varit värd för det kroatiska landslaget som spelar landskamp mot Sverige i Stadium Arena.

I stället handlar det om att bli frisk och att återförenas med familjen som han bara kunnat vinka till genom fönsterrutan på infektionskliniken.

– Jag är glad att jag lever. Jag har ingen aning om hur länge jag blir kvar här på sjukhuset, men helt klart kommer det att ta tid innan jag blir mitt gamla jag igen. Kroppen har tagit enormt mycket stryk under den här tiden.

Fotnot: Under måndagen kunde Robert äntligen skrivas ut från sjukhuset i Norrköping, men han rapporterar att han fortfarande är medtagen efter att ha legat sjuk en längre tid.

.

Robert Stipesevic som matchdelegat i Stadium Arena.
Robert Stipesevic som matchdelegat i Stadium Arena.
Detta är Covid-19

Covid-19 (corona) är en infektionssjukdom som orsakas av viruset SARS-CoV-2.

De flesta som blir sjuka i covid-19 upplever milda till måttliga symptom och tillfrisknar utan särskild behandling. En del blir dock allvarligt sjuka och behöver vård.

Den här veckan har mellan 35 och 40 personer vårdats för sjukdomen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Några av dem behandlas på intensivvårdsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!