Angående leksakerna och godis kan de ses på visningarna av Stadsmuseets magasin på Bråvalla:
– Ja, och det är nytt för i år att vi ordnar särskilda barnvisningar i stadsmuseets magasin, säger museipedagogen Anne Wastesson Jonsson. Där kommer barnen bland annat att få se gamla leksaker och gammaldags godis.
Men man får inte använda leksakerna eller smaka godiset?
– Nej, det är enbart för att man ska få se vad barnen lekte med förr i tiden och lite av det godis man köpte förr.
Vad får man se mer i de här kulturhistoriska samlingarna på Bråvalla?
– Bland annat, säger intendent Sofia Hammarqvist, kommer vi att visa gårdagens brudklänningar, vilket passar bra in i årets tema fest och glädje, och vi visar även skor, hattar och uniformer.
– Dessutom kommer vi i ett särskilt rum ha en bildvisning av gamla bilder, från vår rika bildskatt, som vi har på Bråvalla, med bilder från bland annat Carl Werngren och Lennart Jansson.
I Bråvallamagasinet förvaras också mycket av stadsbibliotekets samlingar, som kan ses på lördag:
– Bland annat den stora så kallade Finspongssamlingen och bibliotekarien Ola Gustafsson kommer att vara på plats och berätta om både samlingarna och hans egna bok "I Bråvalla bokskog", som handlar just om der här samlingarna.
Förutom att stadsmuseet och stadsbiblioteket slår upp sina dörrar på lördag, gör även Norrköpings stadsarkiv detsamma för sina samlingar i Rådhuset, där stadsarkivet firar 50-årsjubileum i år:
– Vi hoppas att så många norrköpingsbor som möjligt vill passa på att fira med oss, säger Pernilla Matsson, stadsarkivarie och chef för stadsarkivet. Här på stadsarkivet förvaltar vi en historisk skatt som vi arbetar för att allt fler ska vilja upptäcka och ta del av.
Inflyttningen i arkivlokalerna påbörjades den 14 oktober 1968. Innan dess fanns det inga gemensamma arkivlokaler för förvaring av kommunala arkiv i Norrköping. Det tog tre veckor att flytta in 1000 hyllmeter, och den 5 november för femtio år sedan klev den första besökaren in genom dörren. I arkivlokalerna fanns då plats för 3500 hyllmeter, med utbyggnadsmöjligheter för ytterligare 3000 hyllmeter, vilket beräknades räcka till sekelskiftet.
– Vi är kvar i samma arkivlokaler, men har för ett bra tag sedan växt ur rådhuset och använder även två depåer på stan. Sammanlagt finns nu 9000 hyllmeter Norrköpingshistoria samlat i våra lokaler, säger Pernilla Matsson.