Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnskötarna: Nu eller aldrig

NORRKÖPING
- Det är nu eller aldrig känns det som. Och om vi inte får det vi strider för kommer vi att bli enormt besvikna.
Barnskötarna vid Fridtunatäppans förskola på Hagebygatan är stridsberedda om det blir strejk den 12 maj.

Eva Penttilä (fr v), Margita Edderud och Kerstin Thörn och övriga barnskötare vid Fridtunatäppans förskola är redo för strejk om det blir en sådan den 12 maj. Högre löner ska de ha, något annat vore en stor besvikelse, säger de. Med på bilden finns också Emma Larsson och Isabella Larsson.
FOTO: HASSE JOHNSSON

Eva Penttilä (fr v), Margita Edderud och Kerstin Thörn och övriga barnskötare vid Fridtunatäppans förskola är redo för strejk om det blir en sådan den 12 maj. Högre löner ska de ha, något annat vore en stor besvikelse, säger de. Med på bilden finns också Emma Larsson och Isabella Larsson. FOTO: HASSE JOHNSSON

Foto:

Norrköping2003-04-26 00:00
Av tolv tjänster på Fridtunatäppan är sex barnskötare. Hälften av personalen skulle alltså försvinna om det blir strejk.
Och de får då heller inte ersättas med vikarier, eftersom arbetsuppgifterna förklaras i blockad.
- Visst är det tråkigt för de föräldrar som drabbas, men vi är värda det här. Vi sliter som djur och har genom det sparat massor med pengar åt kommunen de senaste åren, säger Eva Penttilä.

<b>Slitsam vecka</b>
Det är fredag eftermiddag när Folkbladet träffar henne och några kollegor i förskolans lokaler. De är trötta efter ännu en slitsam arbetsvecka med stora barngrupper och ständig stress.
- Vi hinner knappt plocka undan i lokalerna på dagarna. Just nu försöker jag ta tag i det värsta, säger Eva Penttilä.
Att det kommer att märkas på förskolan när de sex barnskötarna försvinner råder ingen tvekan om.
Det är exempelvis fyra barnskötare och två förskollärare som ansvarar för öppning och stängning av förskolan. De två förskollärarna kommer knappast att klara av det arbetet på egen hand.

<b>Stöd från samhället</b>
- Vi känner att vi har stöd från samhället och också från många föräldrar i vår kamp, säger Margita Edderud.
De är stridsberedda och säger att det vore en oerhörd besvikelse om de inte får de extra kronor som Kommunal just nu strejkar för.
- Vi är värda en högre lön. Nej, vi ska ha högre lön helt enkelt, säger Kerstin Thörn, också barnskötare.
- Ska det finnas personal på förskolorna i framtiden måste det finnas löner som lockar. Det är inte många som går barn- och ungdomsprogrammet i dag. Det märks redan att det är svårt att få tag på vikarier. Vad händer när många går i pension om fem, tio år?

<b>Liv och lust</b>
Det undrar de allihop. Om det blir strejk den 12 maj återstår att se. Men de kommer att ge sig ut i kampen med liv och lust.
Lika glada över Kommunals utökade strejkvarsel är inte de föräldrar som drabbas när barnomsorgen tvingas dra ner på verksamheten.
- Om inte min mamma är hemma eller någon annan bekant kan hjälpa till vet jag inte hur vi gör.

<b>Kan inte stanna hemma</b>
Lotta Lindströms dotter Mathilda Pettersson är ett av de barn som finns på Fridtunatäppan.
- Jag kan ju inte stanna hemma utan pengar. Jag vet faktiskt inte hur vi löser det om det blir strejk. Man kan ju inte lämna Mathilda till andra under så långa dagar, säger hon.
Men trots att det kommer att ställa till med problem för henne kan hon ändå ha förståelse för att barnskötarna strejkar.
- Om de har dålig lön förstår jag att de strejkar. Det här är deras sätt att säga ifrån, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!