Det är Byrån mot Diskriminering som får miljonstödet från Arvsfonden för sitt arbete med att ge barn mer kunskaper i vardagsjuridik.
– Att veta om något är olagligt eller bara otrevligt är inte alltid så lätt. I vårt tidigare projekt ”Koll på lagen” har vi sett ett stort behov och en efterfrågan att arbeta med lagar och rättigheter med en yngre målgrupp. Det kan till exempel handla om situationer på nätet och i skolan, att bli smygfotad eller vad socialtjänstlagen egentligen innebär, säger Emma Nilsson, projektledare, i ett skriftligt uttalande.
De 3,9 miljoner kronorna ska gå till att föreningen ska ge barn, i skolor och fritidsverksamheter, praktiska verktyg för att förstå vad som är olagligt. Tanken är att genom workshops och samtal ge ungdomarna kunskaper i vilka rättigheter och skyldigheter de har, samt att veta hur de ska agera om de utsätts för brott.
Projektet är tänkt att skapa ett metodmaterial, både fysiskt och i digital form, som till exempel filmer, diskussionskort och ett digitalt brädspel. Materialet ska sen integreras och användas i barnens undervisning och fritidsaktiviteter.
Byrån mot diskriminering i Östergötland, med huvudkontor i Norrköping, är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Föreningen erbjuder juridisk rådgivning och stöd till personer som upplever att de blivit utsatta för diskriminering.