Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnens pool blir rena bakteriehärden

Egen bassäng i trädgården är populärt i värmen.
Men i vattnet där barnen plaskar frodas farliga bakterier.
- Det gäller att byta vatten ofta, säger Klaus Stahlberg, miljö- och hälsoskyddstekniker i Norrköping.

Ljuvligt men farligt. En svalkande pool är populärt i den stekande julihettan, men i värmen förökar sig bakterierna snabbt och det gäller därför att byta vatten ofta. 
Foto: Scanpix

Ljuvligt men farligt. En svalkande pool är populärt i den stekande julihettan, men i värmen förökar sig bakterierna snabbt och det gäller därför att byta vatten ofta. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-07-07 06:00
Efter några dagar i julihettan har den svalkande barnpoolen som finns i så många trädgårdar blivit en farlig bakteriehärd. Norska folkhälsoinstitutet går ut och varnar för bakterien Pseudomonas aeruginosa, som snabbt förökar sig i värmen och lägger sig som ett slemaktigt lager på plasten. Bakterien finns naturligt i marken och kan ge sår, urinvägsinfektioner och hudinfektioner.
Hur vattenkvalitén blir beror på hur många barn som badar i vattnet, hur ofta vattnets byts och värmen. Klaus Stahlberg, på kommunens miljö- och hälsokontor, råder bassängägarna att tömma ut och byta vatten ganska ofta för att undvika tillväxt av tarmbakterier.

Byt vattnet
- Det kommer smuts och kanske lite avföring från barnen i vattnet. Blir de stående i solvärmen, utan att vattnets byts, så är det förstås inte bra, säger Klaus Stahlberg.
- Ju varmare ett vatten är, ju större tillväxt blir det av bakteriehärdarna. Är temperaturen mellan 25 och 30 grader så är det dags att byta vatten när barnen plaskat och lekt i det ett par timmar.

Pump räcker inte
Den typ av bassänger det varnas för är sådana som rymmer mellan 2000-4000 liter vatten. Eftersom de är så pass stora är det vanligt att vattnet inte byts så ofta som det krävs. En del säljs med cirkulationspump, men enligt norska folkhälsoinstitutet är inte detta tillräckligt.
- En vattenpump räcker inte för att hålla bakterierna borta. Det man bör göra är att tömma ut vattnet och skrubba poolen med klorin, säger Truls Krogh vid avdelningen för vattenhygien på norska Folkhälsoinstitutet till tidningen Verdens Gang.
De många barn som svalkar sig i utebassängerna i Himmelstalund, Vasaparken eller Folkparken behöver inte oroa sig för vattenkvalitén, där tas prover kontinuerligt och inga har hittills varit dåliga. Provtagning sker också i badsjöarna i hela landet och provresultaten finns på webben: http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om