Barnen och fattigdomen
Lite otur hade de, eftersom alla niorna är ute på prao just den här veckan. Men tre nya medlemmar kunde SSU räkna in efter sin aktion på Navestadsskolan på fredagen. - Vi försöker ta upp barnfattigdomen, men det är inte så lätt, säger SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi, som varit ute på två veckors turné.
- Har du svarat på SSU:s frågor?
Nej, det har de ju inte. Och då får de ett formulär med tre frågor om jämställdhet och annat angeläget och kan kolla, hurpass "rättvis" man är.
Några svarar kanske då, att de hellre umgås med någon som bär märkeskläder än en som inte gör det. Och då är de säkert uppriktiga, vilket ju i och för sig är berömvärt. Men däremot är de inte, måste man ju också konstatera, särskilt rättvisa.
Men om man visar sig vara rättvis kan man också gärna fylla i talongen längst ner, där man söker medlemskap i SSU.
- Du kan ju fundera på det, säger distriktsombudsmannen Madelene Hansson till en flicka, som fyllt i "rättvist".
Och flickan med rosa linne och magen bar, säger att ja det ska hon väl göra. Fast helt övertygande ser hon väl ändå, tycker vi nog, inte ut.
Får ett märke
De flesta tar det helt klart som en kul grej att fylla i. Sedan kan man då också få SSU-apan att sätta på sig, som ett märke på rockslaget.
- Och om du sen blir medlem får du får tidning också.
Några små samtal blir det, några är det som visar intresse. Men genomgående intrycket av dessa sjuor och åttor är nog ändå, att det där med partipolitiken är inte deras bag.
- Vet du vad SSU är för något? frågar vi en ung man, som just fyllt i de tre svaren "rätt", alltså rättvist.
- Ja.
- Vad är det då?
- Ääh... det vet jag inte....
Barnfattigdom
Ardalan Shekarabi säger att det är tre teman, som SSU försöker få ut på den här turnén. Om rasism och främlingsfientlighet, om jämställdhet och så om barns och ungdomars fritid. Där kommer man då direkt in på ett av dagens mest brännande problem, som det emellertid sällan talas högt om: Barnfattigdomen.
SSU-ordföranden har med sig siffror som visar att 16,3 procent av barnen i Norrköping lever i fattigdom, enligt Rädda Barnens definition. Men det där är ju inget man själv gärna talar om.
- Ingen vill ju berätta, att deras familjer inte har råd. Men alla dessa som är utförsäkrade från arbetslivet, deras barn växer ju upp nu. Och fritidsgårdarna har stängt, medlemsavgifter och avgifter till fritidsanläggningar har höjts.
- Det här borde vara en viktig fråga för socialdemokraterna, säger Ardalan och antyder med det, att det nog dessvärre inte är riktigt på det viset i den krassa verkligheten. Men SSU försöker alltså slå larm.
Intresset ökar
Ardalan har intrycket att intresset för politik, tvärtemot vad man kanske tror, är i växande bland de unga. Särskilt på gymnasierna märker man av det, man träffar där många ungdomar med en sökande inställning.
På vägen ut läser vi texten på pickupen, som SSU-gänget färdas med - "Girighet dödar. Samarbete fungerar".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!