Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnen i länet väger mer

Barnen i Östergötland har blivit fetare. Speciellt pojkarna. Ökningen av övervikt och fetma är alarmerande. Det visar en ny rapport från Folkhälsovetenskapligt centrum.
Den visar också att många barn som är överviktiga i tidig ålder har kvar sin övervikt när de är tio år.

NORRKÖPING2003-10-15 06:00
För första gången har man samlat in uppgifter om vikt och längd på samtliga tioåringar i länet, 5 517 barn födda 1991. Man har också gått tillbaka och tittat på barnens vikt och längd vid födseln och vid sex andra olika tillfällen upp till tio års ålder.
- Såvitt jag vet är det första gången en sådan här undersökning görs i Sverige, säger Marianne Angbratt, folkhälsovetare vid Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping.
Undersökningen har gjorts i samarbete med barn- och skolhälsovården i länets tretton kommuner.

Hänger med
- Tidigare har man trott att barn som är överviktiga som små växer i sin vikt, säger Marianne Angbratt. Den här undersökningen visar att alla barn inte gör det. En stor del har kvar sina problem vid tio års ålder.


Risken är stor att överviktiga barn också blir överviktiga vuxna. En tidigare undersökning har visat att 80 procent av tolvåringar med övervikt behåller sin övervikt som vuxna.
- Det skulle naturligtvis vara intressant att fortsätta följa de här barnen, säger Marianne Angbratt. Men det viktiga är att vi nu har lokala data, ett underlag för att arbeta förebyggande. Det är nu det egentliga arbetet börjar.

Fetma som sjukdom
WHO klassar fetma som en sjukdom. Den som lider av fetma riskerar också att drabbas av flera olika sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
I undersökningen har man även tittat på barn födda 1996 och 1997.
- Här har vi bara kunnat titta på ett urval av barnen. Men vi har ändå kunnat jämföra dem med barnen födda 1991. Vi har sett att övervikt och fetma ökar både över tid och med ålder. Ökningen är mer specifik för pojkar, men är även ett stort problem för flickor.
Man har tittat på barnens BMI, Body Mass Index, vilket är vikten delad med längden i kvadrat.
- Det är inte perfekt, men det bästa mått som finns just nu.
Om man som vuxen har ett BMI över 25 räknas man som överviktig. Gränsen för fetma går vid 30. För barn är det andra gränsvärden som gäller.
Orsakerna till övervikt och fetma är flera.

Skillnad i länet
- Vi vet att det finns genetiska orsaker, säger Marianne Angbratt. Sedan är barnen mer inaktiva och äter fel. Det handlar om livsstilen helt enkelt. Barn tycker ju att det är kul att röra på sig. Sedan försvinner den glädjen någonstans på vägen. Där har idrottslärarna en viktig uppgift att fylla. Och skolan måste se till att barnen får bra mat i en trevlig miljö. Det är viktigt att barnen får äta i lugn och ro. Och att det inte finns någon cafeteria som konkurrerar med matsalen.
Rapporten visar att det är skillnad mellan de olika länsdelarna. Fetma och övervikt är vanligast i den västra länsdelen. Minst problem har man i den centrala länsdelen.
- Det är intressant, säger Marianne Angbratt. Men vad det beror på vet vi inte. Vi har bara samlat in fakta. Därför kan vi bara gissa och komma med hypoteser. Och det känns inte så meningsfullt. Nu är det viktigt att gå vidare och hitta orsakssamband till varför vissa områden är mer utsatta än andra.


<B>Under och normalvikt % Övervikt och fetma %</B>

<B>Västra länsdelen </B>
Boxholm 75,0 25
Mjölby 79,6 20,4
Motala 73,6 26,4
Vadstena 70,1 29,9
Ödeshög 75,7 24,3

<B>Östra länsdelen</B>
Finspång 78,7 21,3
Norrköping 75,8 24,2
Söderköping 81,1 18,9
Valdemarsvik 77,5 22,5

<B>Centrala länsdelen </B>
Kinda 80,0 20,0
Linköping 81,3 18,7
Ydre 69,0 31,0
Åtvidaberg 79,7 20,3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om