Rädda Barnen i Norrköping presenterade igår rapporten som har kartlagt barnfattigdomen i Sverige. Siffrorna som är framtagna av SCB kommer från 2008 och visar ett negativt trendbrott.
Från 1997 då barnfattigdom i Sverige var som allra störst (sedan dessa rapporter började göras), 22,3 procent, har kurvan gått stadigt nedåt. Men i statistiken från 2008 har det helt plötsligt vänt uppåt.
Inga jobbskatteavdrag
- Bakomliggande orsak till detta är så klart att föräldrarna inte är med i tåget som får ta del jobbskatteavdrag, säger Tapio Salonen som på uppdrag av Rädda Barnen har genomfört studien och fortsätter.
- De allra flesta hushållen har fått en förstärkt disponibel inkomst genom att man har minskat på skatterna. Men det har inte kommit de fattiga till del eftersom de inte har så mycket löneinkomster. Många har en svag eller obefintlig anknytning till arbetsmarknaden.
265:e plats
Trendbrottet gäller även i Norrköping.
2008 befann sig 15,6 procent av Norrköpingsbarnen i en utsatt ekonomisk situation. Totalt är det 4 137 av Norrköpings 26 604 barn. Siffrorna gör att Norrköping hamnar på 265:e plats bland Sveriges 290 kommuner. Med den placeringen är man sämst i Östergötland. Bäst är Söderköping som ligger på 43:e plats. Finspång återfinns på plats 116.
2007 var det 13,6 procent av Norrköpingbarnen utsatta för barnfattigdom.
Två tredje delar
Rädda Barnens rapport visar också att klyftorna mellan samhällsgrupperna ökar. Framförallt mellan svenska barn och barn med utländsk bakgrund.
Och det är här som statistiken visar sina svartaste siffror. 68 procent av barn med utländsk bakgrund befinner sig i en ekonomisk utsatthet. Det är mer än två tredjedelar.
- En bakomliggande orsak kan vara att Norrköping redan från början har en hög andel av familjer med utsatt ekonomi, säger Magnus Toresand, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen.
Toresand lyfter också upp att Norrköping tar emot många familjer med utländsk bakgrund i jämförelse med andra kommuner som ett en anledning till att siffran har stuckit iväg.
- Man ska också komma ihåg att i den här familjen med utländsk bakgrund så ingår alla som kom till Sverige för 30 år sedan fram till igår, säger Toresand och fortsätter.
- Och när Norrköping tar emot många utländska familjer så är det klart att ger det utslag i den här statistiken. Det mycket längre tid för föräldrar med utländsk bakgrund att ta sig ut på arbetsmarknaden än vad det gör svenska.