Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnen blir allt fetare

NORRKÖPING
De svenska skolbarnen blir allt fetare. Just nu pågår en kartläggning som ska visa hur feta barnen är i Norrköping.
- Vi ser helt klart en trendmässig ökning av vikten hos sjuåringar, säger Per Bolme, klinikchef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset.

"Vi ska kartlägga skolbarnen i Norrköping, berättar Per Bolme, klinikchef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset. De ska mätas och vägas. Då får vi en klar bild av hur det ser ut just nu."
FOTO: ANITA KJELLBERG

"Vi ska kartlägga skolbarnen i Norrköping, berättar Per Bolme, klinikchef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset. De ska mätas och vägas. Då får vi en klar bild av hur det ser ut just nu." FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-04-11 00:00
Per Bolme har arbetat mycket med överviktiga barn. Han sitter också med i Folkhälsovetenskapligt centrum, en referensgrupp för personer med fetma.
- Om man går till USA är utvecklingen väldigt oroande, säger han. Och vi här i Sverige har hela tiden följt fem, tio år efter USA. Där har barn börjat få typ II-diabetes, alltså vad vi också kallar vuxendiabetes.
Sambandet mellan dieten och typ II-diabetes är helt klart. Fel mat och felaktig livsstil leder till övervikt som i sin tur provocerar fram sjukdomen.
- Nu äter våra svenska barn samma chips och spelar samma dataspel som de amerikanska barnen.
På Vrinnevisjukhuset har man gjort ambitiösa satsningar för att hjälpa överviktiga barn.
- Barnen fick ligga inne på avdelning och man kopplade in psykolog. Men vad man då upptäckte var att det var för sent. Barnen var i början av tonåren och de var redan för tjocka och deras vanor alldeles för inrotade. Programmet måste sättas in mycket tidigare. Det är viktigt att vanorna grundläggs redan på barnavårdscentralen.
I dag är resurserna till förebyggande arbete begränsade.
- När jag träffar på barn med en övervikt som jag ser som ett medicinskt problem, kan jag koppla in sjukgymnast och fritidspedagog som arbetar med dem i en bassäng en gång per vecka. Jag kan även ta hjälp av dietisten. Men jag har ingen möjlighet att sätta in tätare resurser eller gå ut i skolorna.
Därför vill Per Bolme bilda ett kompetenscentrum på Vrinnevisjukhuset.
- Vi gick till vår beställarnämnd och bad om medel till ett team knutet till barnkliniken. Men politikerna sa nej. De ville avvakta.
Nu blir det istället ett team, med bland andra Per Bolme och skolöverläkaren Olle Wärngård, som ska kartlägga vikten på skolbarnen i Norrköping.
- Vi samlar in uppgifter om barnens längd och vikt från skolorna och barnavårdscentralerna. Då får vi en klar bild av hur det ser ut idag. Och från den utgångspunkten kan vi sedan arbeta vidare. Då kanske även politikerna kan tänka om. För det är med det förebyggande arbetet man gör vinster. Inte genom att vänta tills de överviktiga barnen blir sjuka vuxna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om