Barnen är med
Rekordmånga förskolor lever upp till kriterierna för att bli Grön förskola. I år diplomeras 50 stycken varav tolv är helt nya. Det är inte helt enkelt att få sin certifiering, och barnen ska så klart vara delaktiga i arbetet.
Alice 4 år och Hampus 4,5 år hjälpte till på förskolan och samlade flaskor. Sen gick de till affären och pantade dessa. För "pengarna" köpte de jord till förskolan, berättar Maggan Sundström.
Foto: Kjellberg Anita
Maggan Sundström, förskolelärare på Äpplets förskola, hade med sig en kollega och en del av barnen.- Totalt har vi nästan 100 barn på förskolan. Alla är delaktiga i miljöarbetet, berättar hon.Maggan Sundström berättar att det här känns viktigt att göra. Barnen är lätta att få med i arbetet, de gillar att lära sig nya saker. De minsta på förskolan lär sig av de större hur man gör. - Här slänger inte barnen ett äppelskrutt i soptunnan, alla vet att man lägger det i komposten, säger Maggan Sundström.Handlar om mer än källsortering
Sortering av soporna är en del i arbetet. Barnen följer med till soprum och Returpunkten. Men viktigt i miljöarbete är också barnens och personalens miljö.- Första året behöver verksamheten bara uppfylla 20 grundkrav för att bli Grön, berättar Merja Willman, Hållbarhetsstrateg i Norrköpings kommun. Efter första året blir det krav på miljöplanering och där kan får förskolan själva ta fram extra förbättrande miljöåtgärder. Då kan det handla om både barnens miljö och "må-bra-projekt" för personalen. - Man måste må bra för att kunna bidra till ett bättre samhälle, säger Merja Willman. Kommunens mål är att 25 procent av maten som serveras inom förskola och skola, ska vara ekologisk. Som det ser ut nu kommer budgeten hålla och målet nås.- Närproducerat, kortare transporter och KRAV-märkt är viktiga faktorer, säger Merja Willman.Kommunen kommer även införa etiskt frukt i verksamheten. Den ska vara rättviseodlad, Fare Trade, och ekologisk, så klart.