Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnen är med

Rekordmånga förskolor lever upp till kriterierna för att bli Grön förskola. I år diplomeras 50 stycken varav tolv är helt nya. Det är inte helt enkelt att få sin certifiering, och barnen ska så klart vara delaktiga i arbetet.

Alice 4 år och Hampus 4,5 år hjälpte till på förskolan och samlade flaskor. Sen gick de till affären och pantade dessa. För "pengarna" köpte de jord till förskolan, berättar Maggan Sundström.

Alice 4 år och Hampus 4,5 år hjälpte till på förskolan och samlade flaskor. Sen gick de till affären och pantade dessa. För "pengarna" köpte de jord till förskolan, berättar Maggan Sundström.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-05-20 03:00
Källsortering känns i dag mer som en regel än undantag i förskolan. Miljöarbetet är gediget, det rör allt från rörelsedeckare till belysning till KRAV-märkt kaffe till personalen. En del i miljöarbetet är att skapa en trivsam och stressfri miljö vid måltiderna. I maten ska det självklart finnas minst två KRAV-märkta produkter i varje dag. I går var det dags för själva ceremonin. Cirka 450 förskolebarn hade kommit till Hörsalen. För att få lite extra kul, kom trollkarlen Göran dit. Barnen jublade åt hans lustigheter och trix. Diplomet innebär att förskolan eller skolan har en miljöplan att jobba efter. Man har inventerat miljöarbetet efter 20 olika kriterier. Klarar man dem så blir man Grön för nästkommande läsår. Äpplet inne på femte året
Maggan Sundström, förskolelärare på Äpplets förskola, hade med sig en kollega och en del av barnen.- Totalt har vi nästan 100 barn på förskolan. Alla är delaktiga i miljöarbetet, berättar hon.Maggan Sundström berättar att det här känns viktigt att göra. Barnen är lätta att få med i arbetet, de gillar att lära sig nya saker. De minsta på förskolan lär sig av de större hur man gör. - Här slänger inte barnen ett äppelskrutt i soptunnan, alla vet att man lägger det i komposten, säger Maggan Sundström.Handlar om mer än källsortering
Sortering av soporna är en del i arbetet. Barnen följer med till soprum och Returpunkten. Men viktigt i miljöarbete är också barnens och personalens miljö.- Första året behöver verksamheten bara uppfylla 20 grundkrav för att bli Grön, berättar Merja Willman, Hållbarhetsstrateg i Norrköpings kommun. Efter första året blir det krav på miljöplanering och där kan får förskolan själva ta fram extra förbättrande miljöåtgärder. Då kan det handla om både barnens miljö och "må-bra-projekt" för personalen. - Man måste må bra för att kunna bidra till ett bättre samhälle, säger Merja Willman. Kommunens mål är att 25 procent av maten som serveras inom förskola och skola, ska vara ekologisk. Som det ser ut nu kommer budgeten hålla och målet nås.- Närproducerat, kortare transporter och KRAV-märkt är viktiga faktorer, säger Merja Willman.Kommunen kommer även införa etiskt frukt i verksamheten. Den ska vara rättviseodlad, Fare Trade, och ekologisk, så klart.
Att diplomeras till en Grön verksamhet är en enklare form av miljöcertifiering. Det ska ses som ett stöd för verksamheten att komma igång med ett miljöarbete men även för att kontinuerligt förbättra er. Utifrån ett tjugotal kriterier inventerar ni verksamheten, klarar ni av alla kriterier diplomeras ni vid en årlig ceremoni.Idag finns det kriterier för sju olika verksamheter; hotell, vandrarhem, kontor, äldreomsorg, handikappomsorg, förskolor och skolor.KÄLLA: www.norrkoping.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om